Muzika

Još postoji kultura slušanja gramofonskih ploča

Još postoji kultura slušanja gramofonskih ploča
Foto: Pixnio | Još postoji kultura slušanja gramofonskih ploča

​DOBOJ - Kultura slušanja gramofonskih ploča i danas je prisutna kod svih uzrasta, iako one sada nisu jeftine, pogotovo ako je riječ o starim a dobro sačuvanim izdanjima, izjavio je kolekcionar ovih ploča iz Beograda, Vukašin Graovac.

Graovac, po zanimanju programer, rekao je novinarima da kolekcionari koji skupljaju ploče, kupuju ih, prodaju i preprodaju, u stvari ih čuvaju od zaborava.

"Kultura slušanja gramofonskih ploča zahteva stacionarni ritual. Upališ gramofon, izvadiš ploču, pustiš, sedneš i slušaš ploču od početka do kraja", izjavio je Graovac, koji je večeras održao predavanje o kulturi gramofonskih ploča, organizovano u Kulturnom skloništu u Doboju, koje je ponovo počelo sa radom nakon ljetne pauze.

Za razliku od digitalnih striming platformi koje omogućavaju odabir pjesme po izboru, ovaj tridesetjednogodišnjak ističe da je kod gramofonske ploče draž da se sluša redoslijed pjesama u albumu kako je to zamislio umjetnik, a u suprotnom radi se o "skrnavljenju".

U kolekciji ima oko 800 gramofonskih ploča, mada taj broj varira, a ljubav prema kolekcionarstvu naslijedio od oca sa 15 godina.

"Trenutno želim, a nemam japansko izdanje Pink Flojdovog album 'Meddle'. Imam Jugotonovo izdanje, imao sam italijansko, ali želim japansko", izjavio je Graovac.

On pojašnjava da je japanski kvalitet vinila najbolji, a albumi su interesantniji jer imaju propratne materijale - tekstove na engleskom i japanskom, kao i postere, što drugi izdavači u to vrijeme nisu imali, pogotovo jugoslovenska izdanja.

Ljubav prema zvuku sa gramofonske ploče razvio je u vrijeme kada ploče nisu bile popularne, a ni skupe u Beogradu, što danas više nije slučaj.

"Evo, sad je Bora Đorđević umro i cena tih ploča će početi da raste. Videli smo kada je umro Đorđe Balašević ploča 'Tri posleratna druga', koja je koštala 3.000 do 4.000 dinara kada je bio živ, sada je nema ispod 150 evra", izjavio je Graovac, prenosi "Srna". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije