Film i serije

Premijerno prikazan film "Sava sa zvukom opere - u tri slike"

Premijerno prikazan film "Sava sa zvukom opere - u tri slike"
Foto: Srna | Premijerno prikazan filma "Sava sa zvukom opere - u tri slike"

U Kulturnom centru Gradiška sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film "Sava sa zvukom opere – u tri slike", autora Milana Pilipovića, koji govori operskim rediteljima porijeklom iz Gradiške - Mladenu Sabljiću i Borislavu Popoviću, ali i Radmili Smiljanić i drugim umjetnicima koji su se proslavili na velikim operskim i muzičkim scenama u Beogradu i širom svijeta.

Pilipović je rekao da je nastojao da u 45 minuta dokumentarnog filma, kroz tri cjeline, prikaže veličinu ovih umjetnika.

On je istakao da su Sabljić i Popović obilježili jednu epohu opere u Narodnom pozorištu u Beogradu, dodajući da u filmu govore i umjetnici koji su potekli iz gradiške Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić" i daljim školovanjem u Banjaluci, Beogradu i svijetu uspjeli da izgrade novu sliku o muzičkom potencijalu Gradiške.

Operski reditelj u Narodnom pozorištu u Beogradu Ivana Dragutinović Maričić rekla je da je imala tu čast da joj Sabljić bude profesor, a Popović kolega, naglasivši da je reditelj opere rijetka profesija, a još rijeđe da jedan mali grad iznjedri dvojicu tako uspješnih operskih reditelja.

Maričićeva je podsjetila da Operski studio Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je rukovodilac, upravo nosi ime Borislava Popovića, prenosi Srna.

Premijeri dokumentarnog filma "Sava sa zvukom opere – u tri slike" prisustvovao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je istakao da su umjetnici o kojima film govori širom svijeta pronijeli dobar glas o Gradišci.

On je podsjetio da gradiška osnovna muzička škola nosi ime svog prvog direktora Branka Smiljanića, oca primadone Beogradske opere Radmile Smiljanić.

Adžić je dodao da se završava rekonstrukcija muzičke škole u Gradišci i da su svi u gradu ponosni na uspjehe nove generacije mladih umjetnika koji su potekli iz ove škole.

Snimanje filma "Sava sa zvukom opere – u tri slike" podržali su Gradska uprava Gradiška, Kulturni centar i Osnovna muzička škola "Branko Smiljanić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije