Film i serije

Premijera filma "Sava sa zvukom opere"

Premijera filma "Sava sa zvukom opere"
Foto: Milan Pilipović | Premijera filma "Sava za zvukom opere"

GRADIŠKA – Premijera dokumentarnog filma "Sava sa zvukom opere" održaće se večeras u 20 časova i 30 minuta u "Kulturnom centru" Gradiška.

U filmu će biti rasvijetljena uloga operskih reditelja i pjevača Borislava Popovića, Mladena Sabljića, Radmile Smiljanić, Nikole Mijailovića, i drugih velikana ove umjetnosti.

Prvi reditelj Operskog studija u Narodnom pozorištu u Beogradu bio je Mladen Sabljić iz Gradiške.

Njega je naslijedio Borislav Popović iz Donjih Podgradaca, po kojem je Studio dobio ime.Važnu ulogu u stvaranju karijera operskih umjetnika iz Gradiške imao je muzički pedagog Branko Smiljanić, otac Radmile Smiljanić i učitelj Borislava Popovića. Zato Osnovna muzička škola u Gradišci nosi njegovo ime.

"Ovim filmom nastojimo obnoviti sjećanje na ove operske velikane, te upoznati javnost o velikoj i vrijednoj tradiciji muzike u gradu na Savi", naglasio je Bojan Vujinović, producent filma.

Snimanje su podržali grad Gradiška, sufinansiranjem projekata u kulturi, "Kulturni centar" i RTV Gradiška. Autorski tim čine reditelji, snimatelji, montažeri i drugi audio-vizuelni stvaraoci  "Kozara film".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije