Film i serije

Kristofer Nolan otkrio ko su mu omiljeni reditelji

Kristofer Nolan otkrio ko su mu omiljeni reditelji
Foto: christophernolann/Instagram | Kristofer Nolan otkrio ko su mu omiljeni reditelji

Nakon što je osvojio Oskara za biografski film Openhajmer, veliki uticaj Kristofera Nolana na modernu kinematografiju konačno je prepoznat.

Redatelj stvara filmove još od kasnih 1990-ih, a u godinama koje su usijedile, snimio je mnoge hvaljene filmove koji su privukli širu publiku i kritičare. Nolan očigledno zna kako da postigne ravnotežu u blokbasterima, dajući svojim likovima i pričama dovoljno dubine, dok istovremeno osigurava uzbuđenje i kinematografski užitak.

Njegov prvi dugometražni film, Praćenje, imao je vrlo mali budžet, stoga je Nolan doživio pravi šok kada je počeo s produkcijom svog sljedećeg filma, Memento, koji je imao više finansijske podrške i veću ekipu.

Film je bio vrlo hvaljen, a nekoliko godina kasnije Nolan je postao reditelj jedne od najvećih trilogija 21. vijeka, Betmena.

Najuspješniji film trilogije, Vitez tame iz 2008, donio je Oskara preminulom Hitu Ledžeru za njegovu nevjerovatnu izvedbu Džokera.

Nolan je kasnije režirao popularne filmove, uključujući Početak, Dunkirk i Interstellar, čime se potvrdio kao jedan od najvažnijih britanskih reditelja.

Ko su Nolanovi omiljeni britanski reditelji?

Tokom godina spominjao je mnoge koji su ga inspirisali oblikovali njegov pristup filmu.

Nolan posebno cijeni Alfreda Hitčkoka, reditelja koji je, poput njega, često radio s američkim glumcima.

"Nikakvo proučavanje filmske napetosti i vizualnog pripovijedanja ne bi bilo potpuno bez Hičkoka, a njegova tehnička virtuoznost u prikazu pada aviona na moru u Stranom dopisniku bila je inspiracija za mnogo toga što smo pokušali u Dunkirku", rekao je reditelj za BFI.

Još jedan Nolanov uzor je Dejvid LIn najpoznatiji po režiji filma Lorens od Arabije. Osim toga, Nolan je inspirisan i savremenim rediteljima, poput Stivena Frearsa, koji je poznat po filmovima poput kao što su Prodavnica snova.

Takođe, veliki je obožavatelj Edgara Vrajta, autora britanskih klasika poput Noći glupih mrtvaca.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije