Tržište

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona: Neradna nedjelja zbog manjka radnika?

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona: Neradna nedjelja zbog manjka radnika?
Foto: Pixabay | Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona: Neradna nedjelja zbog manjka radnika?

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine utvrdila Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se, između ostalog, predviđa neradna nedjelja za pojedine djelatnosti.

Kako se navodi u saopštenju Vlade FBiH, radi se o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji je usklađen sa brojnim aktima Evropske unije.

"Ovim zakonom, između ostalog, uređuju se uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, te oblici trgovine, kao i način formiranja i isticanja cijena. Novim zakonom se dodatno uređuju postupanja i obaveze trgovaca, a na potpuniji način uređuju se i pitanja od značaja za potrošače (odobravanje popusta, prodaja sa sniženom cijenom). Uvodi se i savremena nomenklatura te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti (posebne tržišne institucije i slično), a s ciljem razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca. Uređuje se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zatim zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u djelatnosti trgovine", piše u saopštenju.

Dodaje se da se propisuje da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično, te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika.

"Ove odredbe o radnom vremenu ne primjenjuju se na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji su unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima. Ne primjenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama i izvan tržnica na malo, kao ni prigodnu prodaju u sklopu sajmova, priredbi i izložbi, zatim putem elektronskih prodavnica, automata, kao i prodaju u proizvodnim objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Također, propisano je da radno vrijeme dragstora traje od ponoći do 24 sata svaki dan", dodaje se u saopštenju.

Novim zakonom se detaljno uređuje i internet prodaja, imajući u vidu njeno sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu.

Admir Čavalić, ekonomista i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Parlamentu FBiH, rekao je za "Nezavisne novine" da ovo nije neradna nedjelja, jer se princip neradne nedjelje može uvesti preko Zakona o radu.

"Ako se pažljivo gleda novi Zakon o unutrašnjoj trgovini, onda je jasno da se ovo odnosi na zabranu rada ne radnika, već pojedinih trgovinskih objekata na području FBiH. Procjena je da će dva do četiri odsto radne snage osjetiti neku promjenu. Moje mišljenje je da je ovo rezultat direktnog lobiranja od strane velikih trgovinskih lanaca iz dva razloga. Prvi je nedostatak radne snage, a drugi je da dolazi veliki njemački trgovinski lanac 'Lidl' koji je spreman da dodatno plaća prekovremeni rad nedjeljom. Nedavno je sindikat radio istraživanje o ovome, u kome se navodi da radnici žele odmarati nedjeljom, ali ako im se plati od 100 do 125 KM dodatno oni bi rado radili, a dolazi veliki trgovinski lanac koji želi to da plati. Ova žurba sa zakonom je u stvari rezultat činjenice da domaći trgovinski lanci žele da se što prije to implementira kako radnici ne bi vidjeli da postoji neko ko može da im plati taj novac za rad nedjeljom", objasnio je Čavalić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije