Tržište

Novi udar na džepove građana, poskupljuje voće i povrće

Novi udar na džepove građana, poskupljuje voće i povrće
Foto: Velibor Tripić | Novi udar na džepove građana, poskupljuje voće i povrće

BANJALUKA, SARAJEVO - Duga ljetna suša i veliki uvoz voća i povrća tokom ove godine u Bosnu i Hercegovinu povećaće cijene ovih proizvoda u narednom periodu, smatraju sagovornici "Nezavisnih novina".

Ovo je novi udar na džepove i građana.

Tako je uvoz voća i povrća u BiH u osam mjeseci ove godine bio za oko 17 miliona KM veći nego u istom periodu prošle godine, piše u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Došlo je voća i povrća za 279.379.969 KM, dok je u osam mjeseci prošle godine uvezeno ovih proizvoda za oko 262.239.089 KM.

U ovim podacima se vidi da je banana došlo za oko 54 miliona KM, od toga iz Ekvadora za oko 41 milion KM.

Agrumi, svježi ili suhi, stigli su za oko 32 miliona KM, a krompira za 22 miliona KM.

Paradajza je tokom ove godine došlo za oko 19 miliona KM, a orašastih plodova za 18,5 miliona KM.

Jabuka, krušaka i dinja je stiglo za oko 16,3 miliona KM, dok je smrznutog povrća uvezeno za 14 miliona KM, a ostalog povrća, svježeg ili rashlađenog, za oko 13 miliona KM.

S druge strane, i izvoz voća i povrća je povećan.

U osam mjeseci ove godine izvoz voća i povrća je iznosio 81.258.161 KM, dok je u istom periodu prošle godine bio vrijedan 72.457.258 KM.

Bosna i Hercegovina je ove godine najviše izvozila voće i orašaste plodove, i to nekuvane ili kuvane, te smrznute, za iznos od oko 37 miliona KM.

Kajsije, višnje, breskve, trešnje i šljive su izvezene za oko 10 miliona KM, dok je osušeno povrće, cijelo ili rezano, otišlo za oko 7,5 miliona KM.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, rekao je za "Nezavisne novine" da je velika suša koja je pogodila BiH u prethodnom periodu uticala na voće i povrće, te se ono mora uvoziti u većem obimu.

"Nemamo mi dovoljno ni voća ni povrća jer je 90 dana bila suša, nismo imali kapi kiše. Ovo nije nikakvo čudo, čudo bi bilo da se ne uvozi. Ove godine je uvoz voća i povrća opravdan. Nismo mogli ove godine imati adekvatnu proizvodnju. Neminovnost je bila da se uvozi kako bi se tržište zadovoljilo. Što se tiče cijena voća i povrća, one će sigurno biti više", naglasio je Hasanović.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da je suša uticala na neke vrste voća, ali su to jagoda, trešnja i druge vrste kojih nemamo u velikom obimu.

"Kada je u pitanju jabuka, još imamo zaliha od prošle godine. Tu su jaki uvoznički lobiji i mi nismo uspjeli da prodamo neke količine iz prošle godine. Tako su i cijene uvezenih sorti voća, na primjer jabuke, dosta više u odnosu na cijene po kojima ih naši proizvođači prodaju. Mi dajemo jabuke po 70-80 feninga po kilogramu, dok u nekim marketima kilogram jabuke košta 3,15 KM. Tu se vidi koliko se zarađuje na jabukama. Zbog toga što se više uvozi voća, vjerovatno će i cijene biti više", istakao je Dojčinović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije