Privreda

Turizam u Srpskoj ide uzlaznom putanjom

Turizam u Srpskoj ide uzlaznom putanjom
Foto: Vesna Duka | Turizam u Srpskoj ide uzlaznom putanjom

TREBINJE - Turizam u Republici Srpskoj već godinama ide uzlaznom putanjom, a u tome prednjači Trebinje, ne samo u broju turista, već i kada je u pitanju saradnja lokalne zajednice sa krovnom Turističkom organizacijom RS i drugim agencijama i organizacijama iz turizma.

Ovo je zaključeno nakon ovogodišnjeg centralnog obilježavanja Svjetskog dana turizma koji je u Trebinju organizovala Turistička organizacija Republike Srpske (TORS), Grad Trebinje i Turistička organizacija Grada Trebinja.

Ministar trgovine i turizma u Vladi RS Denis Šulić je ovom prilikom iznio podatak da je samo u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno rekordnih oko 660.000 noćenja u Srpskoj, što je više za 27.000 noćenja nego u istom periodu  lani, gdje prednjači Trebinje sa preko 50.000 noćenja više nego u prošloj godini.

“Najviše turista konkretno imamo u gradu Trebinju, ali i naši banjsko-rekreativni centri poput Banje Vrućice koja ima i najveći broj smještajnih jedinisa, oko 1.000, dok u idućoj godini i Banja Kulaši kreće sa izgradnjom novog hotela sa 130 ležajeva, Banja Vilina vlas završava četvrti sprat sa 55 novih ležajeva, Banja Šeher u Banjaluci je pred završetkom radova, a u Andrićgradu se razmišlja o gradnji hotela", istakao je Šulić, dodajući da je turizam u Srpskoj malo poljuljala lošija zimska sezona zbog nedostatka snijega na planinama, ali se tokom ljetne sezone i na planinama popravljala situacija.

On je istakao da se zbog napretka u oblasti ugostiteljstva i turizma intenzivno radi i na izmjenama zakona, naročito kada je u pitanju suzbijanje “sive zone” poslovanja.

"Turizam je u Republici Srpskoj, u stvari, najveća strana investicija i tu moramo zakonski urediti svaku vrstu poslovanja, pa idemo u izmjenu Zakona o boravišnoj taksi, jer želimo da izjednačimo privatne smještaje i hotelijere, da i privatnici plaćaju boravišnu taksu na osnovu broja noćenja, a ne na paušalu. Tako ćemo imati i kvalitetniju evidenciju o broju noćenja, što Trebinje dobro rješava i ovaj grad može biti drugima svijetao primjer”, pojasnio je Šulić.

I direktor Turističke organizacije RS Kostadin Vasić je potvrdio da Trebinje prednjači i u zakonskoj regulative, ali i u napretku koji godinama ostvaruje u oblasti turizma, što je, kako kaže, i dovelo do toga da Republika Srpska obilježava Svjetski dan Turizma upravo u ovom gradu.

"Mi iz Turističke organizacije RS imamo osnovni zadatak da uvežemo lokalne turističke organizacije sa republičkom organanizacijom i Vladom RS kako bi unijeli nova sredstva u Budžet RS, iako smo samo za par mjeseci donijeli oko milion ipo maraka u republičku kasu", istakao je Vasić, napominjući da se ti novci kasnije ponovo vraćaju u oblast turizma na način novih ulaganja i investiranja u turističke objekte i sadržaje.

I Vasić je istakao Trebinje kao primjer dobre prakse ostalim lokalnim zajednicama uopšte u oblasti napretka turizma, te dodao da drugi od Trebinja mogu dosta naučiti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da svako dobro iskustvo u pozadini ima i veliki rad i zajedničko zalaganje svih onih koji se bave turizmom, ali i lokalnih vlasti koje moraju pomoći ovoj privrednoj grani, kako bi se bolje razvijala zbog dobrobiti cijele zajednice.

"Trebinje je spremno da svoje iskustvo prenese i na sve druge lokalne zajednice i turističke organizacije, pa bi samim tim i Republika Srpska bila dosta snažnija, a to i jeste naš glavni cilj", kazao je Ćurić, napominjući da je u ovoj, za razliku od prošle, inače rekordne godine, za prvih sedam mjeseci Trebinje zabilježilo 50.000 noćenja više nego u istom periodu prošle godine.

Tu su, kako dodaje, imali veliku podršku i od  Turističke organizacije RS i nadležnog ministarstva, odnosno Vlade RS, a zajednički cilj svih je da se u narednom periodu daju ovlaštenja nadležnim inspektorima da mogu djelovati na terenu, kako bi se naplatila i boravišna taksa, ali se otklonile i nepravilnosti dovođenja stranih turističkih vodiča, pored domaćih i niz drugih stvari.

Ovom je prilikom predstavljena i knjiga "Marketingom do uspješne turističke destinacije" autora prof. dr Andijane Mrkaić Ateljević, nakon čega je u Gradskom parku posađeno stablo masline, kao simbola mira, što je na izvjestan način i tema Svjetskog dana turizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije