Privreda

Pokretanje proizvodnje nova šansa za "Sanicu"

Pokretanje proizvodnje nova šansa za "Sanicu"
Foto: Ustupljena fotografija | Pokretanje proizvodnje nova šansa za "Sanicu"

KLJUČ - Planovi da se pokrene proizvodnja u preduzeću Drvna industrija Sanica, u istoimenom mjestu nadomak Ključa, ponovo su oživljeni ovih dana nakon što su prije 12 godina obustavljene sve proizvodne aktivnosti u toj nekada respaktabilnoj firmi.

Njen vlasnik je Šumsko privredno društvo "Unsko sanske šume", koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području ovoga kantona.

Rukovodstvo tog privrednog društva je nedavno donijelo odluku o osnivanju podružnice pod nazivom Drvna industrija Sanica, koja će se primarno baviti drvoprerađivačkom proizvodnjom, te imati ravnopravan status sa drugim podružnicama.

"Osnivanje nove podružnice nosi mnoge pogodnosti i pruža mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda. Mi se razvijamo u pravcu diverzifikacije naših proizvoda i usluga, a ono što nam nedostaje jesu prerađivački kapaciteti", istakao je Haris Koljić, direktor Unsko sanskih šuma.

Prema njegovim riječima, urađena je fizibiliti studija koja je pokazala kako proizvodi koje je ranije proizvodila DI Sanica, kao što su furniri i šperploča, nemaju ekonomsku isplativost, nego treba da se krene sa potpuno novim setom proizvoda.

Tako je planirano pokretanje pet novih pogona i to brente, te pogona za proizvodnju ogrijevnog drveta, drvne galanterije, peleta i biomase.

Ranija tehnologija i starije mašine biće izbačene iz upotrebe i u nekom momentu biće prodate putem licitacije, a u novoj podružnci bi se zaposlio dio radnika koji trenutno nije u dovoljnoj mjeri uposlen.

"Formiranje ove podružnice nosi sa sobom i pogodnost da će socijalne kategorije, inače naši tradicionalni kupci, penzioneri, različita udruženja, imati priliku da kupuju drvo koje je prerađeno, upakovano u palete ili na drugi način. Također, na ovaj način moći ćemo preuzeti određenu količinu drveta, preraditi ga, povećati njegovu vrijednost i produžiti vijek trajanja", izjavio je Koljić.

Kako je istaknuto, pripreme za pokretanje proizvodnje su u toku, urađen je remont brente i trenutno se vrši provjera i popravka elektroinstalacija, te priključenje električne energije, nakon čega će pogon brente biti pušten u rad. Također, trenutno se vrši i nabavka neophodnih mašina za proizvodnju ogrijevnog drveta. Na ovakav korak u Unsko sanskim šumama su se odlučili i zbog toga jer se na njihovim lagerima nalaze velike količine neprodate sirovine, što je u poslednje vrijeme uzrokovalo ekonomske probleme u tom preduzeću.

DI Sanica je u prijeratnom periodu bila ekonomski motor razvoja ove varošice, a nakon više neuspješnih privatizacija u potpunosti je ugasila proizvodnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije