Privreda

Milionska investicija otvara nova radna mjesta u Laktašima

Milionska investicija otvara nova radna mjesta u Laktašima
Foto: Glas Srpske | Milionska investicija otvara nova radna mjesta u Laktašima

LAKTAŠI - Italijanska kompanija „PMP Industries” koja već 18 godina uspješno posluje u Republici Srpskoj, privodi kraju izgradnju fabrike za proizvodnju dijelova za radne mašine u poslovnoj zoni Aleksandrovac u Laktašima, gdje će već u idućoj godini posao dobiti stotinak radnika.

Investitor koji ima pogone po cijelom svijetu, od Kine, Indije, Malezije do centralnog sjedišta u Italiji, došao je u Srpsku 2006. godine i kupio 50 odsto plus jednu akciju tadašnje firme „Jelšingrad” u Gradišci, a potom postao i njen stoodstotni vlasnik. Nakon uspješne privatizacije „PMP Jelšingrad”, koji radi varene konstrukcije, postala je respektabilna firma priznata na međunarodnom tržištu.

Uspjeh firme u Gradišci i pozitivno iskustvo u investiranju u Srpskoj bili su dovoljan razlog da ova kompanija ponovo ulaže na našem tržištu. Vrijednost samo prve faze investicije koja se realizuje u Laktašima je oko 60 miliona maraka.

Generalni direktor firme „MP Drive Systems” koja bi trebalo da počne sa radom već krajem godine Branislav Banjac ispričao je za „Glas Srpske” da je ideja da se u fabrici u Aleksandrovcu prave dijelovi radnih mašina kao što su pumpe visokog pritiska, elektropogoni za elektromašine i slično.

"Kompletna investicija je podijeljena u nekoliko faza. Realizujemo prvu fazu, riječ je o fabrici za proizvodnju odlivaka. U toku je izgradnja objekta površine oko 20.000 kvadrata. Investira se mnogo u opremu i u toku je instalacija postrojenja. Očekujemo da ćemo krajem godine privesti kraju poslove", istakao je Banjac.

Nakon što objekat bude završen, a postrojenja instalirana, dodao je, uslijediće testiranje opreme, zatim testna proizvodnja, a onda i povećanje obima proizvodnje.

"Cilj nam je da u narednih pet godina od početka investicije pokrenemo i izgradimo još jednu fabriku od 11.000 kvadrata koja bi služila za mašinsku obradu, dok bi u trećoj fazi radili montažu tih proizvoda, pumpi, reduktora i ostalog", pojasnio je Banjac, naglašavajući da je riječ o tehnološki veoma zahtjevnoj investiciji zbog čega je i potrebno više godina da priča bude zaokružena.

Banjac dodaje da bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 100 ljudi, s tim da će se broj zaposlenih povećavati kako budu završavali jednu po jednu fazu projekta.

"Sve što radimo ide na inostrano tržište. Naša grupacija u Aziji ima fabrike koje pokrivaju istočna tržišta, dok evropske fabrike uglavnom proizvode za evropsko i sjevernoameričko tržište",  rekao je Banjac i naglasio da imaju dobru saradnju i na lokalnom i na republičkom nivou.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je za „Glas” da je riječ o veoma ozbiljnoj kompaniji prepoznatoj u svijetu koja je u mnogome odavno prestigla konkurenciju te da je čast i zadovoljstvo da su odlučili da ulažu baš u najmlađi grad Srpske.

"Ova investicija je od velikog značaja za razvoj privrede i Laktaša i Srpske. Takve kompanije daju nam kredibilitet. Njihova odlučnost daje našoj lokalnoj administraciji bonitet", -istakao je Bojić.

Radna snaga

Branislav Banjac je kazao da kvalifikovane radne snage za pogon u Laktašima nema.

"U fabrici u Gradišci trenutno imamo 270 zaposlenih i ni tamo na tržištu nismo imali kvalifikovanu radnu snagu. Treba da zapošljavamo ljude i da ih učimo onome što treba da radimo. To je dugogodišnji proces koji zahtijeva najviše vremena, da savladamo najsavremeniju svjetsku tehnologiju. Imamo odličnu saradnju sa Tehničkom školom, odakle dolazi gotovo sav naš kadar. S obzirom na to da u Laktašima grade Srednjoškolski centar, već dogovaramo buduću saradnju", rekao je Banjac i istakao da imaju i izuzetnu saradnju sa mašinskim fakultetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije