Privreda

Manji broj detašmana u odnosu na ranije godine

Manji broj detašmana u odnosu na ranije godine
Foto: Pixabay | Manji broj detašmana u odnosu na ranije godine

BANJALUKA - Privredna komora Republike Srpske uručila je danas 636 detašmana za rad u Njemačkoj u detašmanskoj 2024/25. godini za koja su se ove godine prijavila 24 privredna subjekta iz Srpske, gdje je najveći broj detaširanih mjesta pripalo "gruboj gradnji" u visokogradnji.

Predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić rekao je u Banjaluci pred dodjelu da je ove godine dodjeljeno manje detašmana u odnosu na ranije godine godine kada se tražio detašman više, te da je od ukupno prijavljenih preduzeća, njih 21 već do sada koristilo detašmane, za razliku od prošle godine kada su detašmani dodjeljeni za 30 preduzeća.

"To je jedan od pokazatelja da je privreda Njemačke u nekoj određenoj krizi. Bitno je istaći i da su ova prijavljena preduzeća prošle godine u Srpskoj imala oprihod od oko 150 miliona KM,a da su u Njemačkoj ostvarili prihod od oko 33 miliona evra", naveo je Ćorić, prenosi Srna.

On je dodao da je u Njemačkoj visoka gradnja smanjena gradnja zbog brojnih izazova, neizvjesnosti i drugih problema.

Tehnički direktor GP "Vranica" iz Banjaluke Nenad Stanišljević rekao je da se situacija u Njemačkoj sa aspekta poslovanja znatno zakomplikovala.

"Nama kao izvođačima radova troškovi su porasli u odnosu na ranije godine, dok su cijene zbog smanjenog obima posla u stanogradnji smanjene. Na to je uticalo i povećanje kamata na bankarska sredstva, a što je dovelo do pada tražnje stanova", naveo je Stanišljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije