Svijet životinja

Bik ajkula, najopasnija među morskim psima (VIDEO)

Bik ajkula, najopasnija među morskim psima (VIDEO)
Bik ajkula, najopasnija među morskim psima (VIDEO)

Bik ajkule mogu narasti do 2.5 metra (prosjek je 2,25 metara), ali ne dozvolite da vas njihova veličina prevari.

Neki čak tvrde da su ovo najopasniji i najagresivniji morski psi, jer iako napadaju ljude dosta rijeđe nego velike bijele ajkule, procentualno su odgovorne za više smrtnih slučajeva. To je zato što, za razliku od velike bijele, kada bik ajkula napada, ona se ne povlači, već ostaje uz žrtvu i nastavlja napadati sve dok ona ne umre, ili nekim čudom ne pobjegne.

Tako 31% ljudi ne preživi napad bik ajkule

Bik ajkule mogu živjeti u slatkoj vodi, pa je poznato da napadaju plivače ili ribolovce i u rijekama. Vole mutnu vodu i rijeke pune mulja, a to što vi ne vidite njih ne znači da one ne vide vas. Morski psi imaju dio mozga koji kupi električne signale koje sva živa bića emitiraju, i nažalost, čini se da bik ajkule ne mogu razlikovati električne impulse ribe i čovjeka.

Pošto su ekstremno teritorijalne, jako će brzo reagovati na uljeze koji se usude ući na njihovu teritoriju. U većini slučajeva, takve ‘heroje’ jednostavno pojedu. Za razliku od velike bijele i tigar ajkule – bik ajkula kada napada – ona napada da ubije. Poznato je da napadaju i delfine, pa čak i druge ajkule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije