Zdravlje

Arome koje liječe

Arome koje liječe
Arome koje liječe

Eterična ulja su visokokoncentrovane smjese dobijene iz različitih dijelova biljaka, a neka mogu da unište bakterije i pomognu kod raznih zdravstvenih problema. Eterična ulja su prirodne hlapljive supstance koje brzo isparavaju u vazduh i pri tome ispuštaju aromu.

U ormariću sa lijekovima trebalo bi da imate najkorisnija eterična ulja, kao što su ulje kamilice, ružino eterično ulje, ulje ruzmarina, anisa, čajevca i lavande jer u određenim situacijama mogu da budu od velike pomoći.

Inhalacija je posebno korisna kod bolesti disajnih puteva. U posudu sa oko litru kipuće vode potrebno je ukapati do pet kapi ulja.

Eterična ulja mogu se koristiti i u kupkama. U kadu vode treba ukapati do 10 kapi ulja i opustiti se u kupki. Eterična ulja mogu se, u isto vrijeme, koristiti i kao pomoć kod određenih zdravstvenih problema i kao mirisno oplemenjivanje prostora. Za to su vam potrebne aroma lampe. To su keramičke lampe u čije postolje se zapali mala svijeća, a u gornji dio lampe (posudica) stavi se malo vode i nekoliko kapi ulja.

Kamilica: Ulje kamilice se najčešće koristi u aromaterapiji jer ima umirujuće i opuštajuće dejstvo. Ovo ulje je takođe poznato po svojstvu umirenja bolova, posebno onih povezanih sa glavoboljom, bolovima u uhu i zuboboljom. Takođe je djelotvorno i protiv nesanice i stomačnih grčeva.

Za umirenje glavoboje razblažite ulje kamilice u baznom ulju i umasirajte ga na sljepoočnice i na predio osnove vrata, ili ga koristite kao oblogu.

Ruža: Ulje od ovog predivnog cvijeta omiljeno je ženama od davnina zbog blagog djelovanja i ugodne arome. Pomaže kod problema sa organima za disanje, uravnotežava hormone i pomaže kod neredovnih menstruacija. Umiruje kožu, tjera depresiju i potiče dobro raspoloženje.

Kako biste ublažili ekcem na koži, dodajte nekoliko kapi ružinog ulja u kremu za njegu kože i utrljajte je na dio kože zahvaćen ekcemom. Ružino ulje hidrira kožu i može da umiri popucale kapilare i tako ublaži zapaljenje kože.

Ruzmarin: Ova biljka može da napravi čudo u medicini. Najpoznatija je po terapeutskom dejstvu na mozak i nervni sistem, ali pomaže i kod liječenja raznih oboljenja, od dijareje do depresije.

Za borbu sa neprijatnim zadahom dodajte dvije do tri kapi ulja u kipuću vodu i koristite je za ispiranje grla grguljanjem kad se mješavina ohladi.

Anis: Esencijalno ulje anisa preporučuje se kod nedostatka mlijeka kod dojilja, a zbog sličnosti sa estrogenom koristan je i kod PMS-a, menopauze i problema s jajnicima. Nije ga preporučljivo koristiti u trudnoći prije sedmog mjeseca.

Čajevac: U pitanju je esencijalno ulje koje ima snažna antiseptička svojstva i odgovarajući miris. Izvrsno je protiv mikroba i gljivica. Jedno je od rijetkih ulja koje se može nanositi nerazrijeđeno na kožu.

Lavanda: Ulje od ove mirisne biljke najčešće se koristi. Pomlađuje kožu i pomaže normalizovati i suvu i masnu kožu. U kombinaciji sa drugim uljima djeluje na ublažavanje artritisa i reume, psorijaze i ekcema. Ublažava napetost i glavobolje. Dobro je i za smirivanje živaca i bijesa i pomaže kod depresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije