Ljepota

Korak do željene figure: Vikinška dijeta o kojoj svi pričaju

Korak do željene figure: Vikinška dijeta o kojoj svi pričaju
Korak do željene figure: Vikinška dijeta o kojoj svi pričaju

Kako izgleda i šta obuhvata vikinška dijeta o kojoj svi pričaju i zbog koje je Holivud poludio?

Kakva Atkinsonova, mediteranska ili dijeta po krvnim grupama - vikinška dijeta je prava stvar, ako je vjerovati (samo) čitavom Holivudu. I, nažalost, nije u pitanju ništa vezano za neodoljivog Aleksandera Skarsgarda, već je riječ o dijeti ili, bolje rečeno, režimu ishrane koji uključuje mnogo ribe, žitarica, korjenastog povrća, voća i ulje od repice.

Vikinška ili nordijska dijeta je, dakle, fokusirana na to da se jede hrana bogata omega-3 kiselinama, a izbjegava prerađena i hrana bogata zasićenim mastima.

Dijetu su osmislili kuvari Rene Redzepi i Klaus Mejer kao regionalni pokret koji će raditi na informisanju javnosti o štetnosti prerađene hrane, aditiva u namirnicima, visokorafiniranih žitarica i masovnoj proizvodnji živine i mesa. U svom restoranu "Noma", ova dva vizionarska kuvara su sastavila čitav jedan meni od divljači, morske ribe, korjenastog povrća i cijelih žitarica koji je, tokom godina, prerastao u način ishrane koji se praktikuje (uz manje izmjene prilagođene podneblju) širom svijeta.

A prema smjernicama koje je usvojio Nordijski savjet ministara 2005. godine, idealan sedmični meni vikinške dijete podrazumijeva sljedeće:

  • meso 3 x sedmično
  • morski plodovi 2 x sedmično
  • vegetarijanska jela 2 x sedmično
  •  neograničene količine korjenastog povrća, voća i orašastih plodova i cijelih žitarica.

Za vikinšku dijetu se tvrdi da sprečava upalne procese u organizmu, topi kilograme, snižava visok pritisak, smanjuje rizik od dijabetesa, a istovremeno i simptome ove bolesti, kao i da smanjuje rizik od ateroskleroze (bolest zapušenih arterija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije