Jet set

Trendi jakne nezaobilazan komad odjeće u promjenjivom periodu

Trendi jakne nezaobilazan komad odjeće u promjenjivom periodu
Trendi jakne nezaobilazan komad odjeće u promjenjivom periodu

U promjenjivom periodu jakne su nezaobilazan komad odjeće. Zato i dominiraju u najnovijim proljećno-ljetnim kolekcijama, i to različiti modeli, pa svako može naći nešto po svojoj mjeri.

U trendu su duže i blago strukirane jakne, one koje podsjećaju na mantile, ali su od debljih materijala.

Ove jakne, zbog kroja, pružaju ogromnu mogućnost kombinovanja, možete ih nositi uz pantalone, kratke i dugačke suknje, kao i uz haljine. Aktuelni su i modeli u safari stilu, u bež i maslinastim nijansama, koji dobro stoje uz ležerniju odjeću, kao i oni puf i ravnijeg kroja idealni za sportske prilike.

Hit proljeća su kožne jakne, posebno modeli u bajkerskom i rok stilu, odlično idu uz detalje sa metalnim ukrasima.

Osim u klasičnoj crnoj, smeđe i bež, nose se u vedrijim bojama, pa su savršene za proljećne kombinacije. U ovo doba godine poželjne su i kratke jakne od različitih materijala, najbolje stoje uz uske pantalone, farmerke i cipele s potpeticom. Najmodernije boje proljeća 2014. godine su inače pastelnoplava, pastelnoljubičasta, nježnosiva, pastelnosmeđa, narandžasta i nježnomodra.

Veliki povratak na modnu scenu doživjele su i tanke, šuškave jakne, koje su sada u modernijoj formi, pa se nose i uz opuštenu i elegantnu odjeću.

Takođe, u modi su i asimetrične jakne, koje možete kombinovati uz haljine, suknje ili farmerke, te nositi u različitim kombinacijama od poslovnih, ležernih pa sve do večernjih kombinacija.

Bomber jaknice su pravi modni hit za sve one koji preferiraju sportski stil, a  radi se o sportskim jaknama koje su obogaćene luksuznim materijalima, poput svile i baršuna. Na modna vrata u sezonu proljeće 2014 uveli su ih dizajneri Džonatan Saunders i Erdem. Svoje modele predstavile su i modne kuće "Top Shop", "H&M" i "Zara".

One dolaze u mnoštvu kombinacija - od jednobojnih do onih s ludim šarenim printovima s kombinovanjem više materijala. Ove jakne pravi su odabir za odvažne djevojke koje žele biti drugačije i primijećene.

Svakog proljeća jedan od odjevnih komada koji volimo vidjeti na ulicama je baloner. U bež nijansi, pomalo oversajz, otkopčan ili ležerno zavezan oko struka - žena u baloneru je kao filmska diva.

Možda ne baš tako popularna kao prošle jeseni, ali i dalje modno prilično "vruća", džins jakna će i ovog proljeća i ljeta dosta dobro kotirati na top-listi najtraženijih komada. Nekih strogo određenih pravila nema, sami odlučite odgovara li vam više tamni ili isprani svijetli džins.

Kaputi bez ovratnika

Kada su u pitanju kaputi, trendi su oni tanji (više baloneri) kojima je izuzet ovratnik tj. kragna. Odličan su izbor za slojevito odijevanje u hladnijim proljećnim danima, a mogu se kombinovati sa džinsom, suknjama, haljinama ili čak kožnim pantalonama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije