Privreda

Turci počinju investirati u energetski sektor BiH

Turci počinju investirati u energetski sektor BiH
Turci počinju investirati u energetski sektor BiH

SARAJEVO- Vodeće turske kompanije u sektoru energetike spremne su investirati u Bosnu i Hercegovinu.

Rezultat je to nedavne posjete federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja Republici Turskoj.

Trhulj je, naime, početkom ovog mjeseca, zajedno s turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Tanerom Yildizom i ministrom finansija Mehmetom Simsekom, prisustvovao sastanku o tursko-bosanskim energetskim investicijama.

Kako saznaje agencija Anadolija (AA), predstavnici sedam turskih kompanija u septembru i oktobru ove godine trebali bi posjetiti BiH kako bi obišli konkretne lokacije i razgovarali s predstavnicima vlasti o mogućim investicijama.

Ovo je za AA potvrdio bivši federalni premijer i generalni direktor "Elektroprivrede BiH" (EPBiH) Edhem Bičakčić, inače poznati stručnjak u oblasti energetike.

On je tokom posjete ministra Trhulja Turskoj tamošnjim investitorima prezentirao "zakonske mogućnosti i potencijale s kojima BiH raspolaže u smislu malih i velikih, vjetroparkova i solarne tehnike, odnosno potencijala obnovljivih izvora".

Kada je riječ o investicijama iz javnog sektora, njih će voditi Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva, dok će Bičakčić koordinirati privatne investicije turskih kompanija u energetski sektor.

Turske kompanije, saznaje AA, izrazile su interes i za učešće na tenderima vrijednih energetskih projekata Federalne vlade, to jeste onim projektima koje će raspisivati EP BiH. Riječ je o projektima izgradnje termo blokova poput onog u Bugojnu, ali i u samostalnoj izgradnji.

Bičakčić smatra da su projekti u energetici velika razvojna šansa za BiH.

"Turski privrednici su spremni da investiraju u oblast energetike u BiH.

Do sada ima nekih sedam potencijalnih interesenata. Sa njima se uskoro treba početi konkretno raditi. Riječ je, ponavljam o turskim investicijama u BiH. Politika Republike Turske jeste da se pomaže sektoru poljoprivrede, energetike i turizma. Aktivnosti koje vodimo predstavljaju razvijanje konkretnih aktivnosti u sektoru energetike", kazao je Bičakčić za AA.

Dodao je kako BiH koristi svega 35 posto svojih hidropotencijala, te da je "veoma logično da se i ostali potencijali iskoriste".

"U sektoru malih hidroelektrana koristi se manje od 10 posto potencijala. To je, dakle, jedno široko polje rada. Uz, da tako kažem, političku podršku i olakšanje administrativnih porocedura, mogu se tu napraviti značajni razvojni projekti", istakao je Bičakčić.

Objašnjava da su njegovoj prezentaciji prisustvovali "najjači ljudi iz sektora energetike Turske".

"Oni će prilikom dolaska u BiH vidjeti konkretne lokacije, obaviti razgovore s nadležnim institucijama, lokalnom zajednicom, dakle, načelnicima općina, te kantonalnim vlastima, odnosno Federalnom vladom, ovisno od snage energetskog objekta".

BiH raspolaže s više od 50 posto obnovljivih energetskih izvora, uključujući velike hidro potencijale s približno hiljadu malih, srednjih i velikih rijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije