Privreda

Stručna i finansijska pomoć poljoprivrednicima

Stručna i finansijska pomoć poljoprivrednicima
Stručna i finansijska pomoć poljoprivrednicima

MRKONJIĆ GRAD - Opština Mrkonjić Grad i Poljoprivredni institut Republike Srpske sklopili su ugovor o saradnji i realizaciji projekta "Unapređenje proizvodnje mlijeka i mesa kroz unapređenje kvaliteta stočne hrane i pravilno balansiranje obroka za ishranu stoke".

Ugovor su danas u Mrkonjić Gradu potpisali načelnik opštine Divna Aničić i direktor Poljoprivrednog instituta Mihajlo Marković. Realizaciju projekta pratiće opštinska Agencija za privredni razvoj.

Opština je za ovu namjenu izdvojila 6.000 KM za 11 poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom mlijeka i mesa i imaju više od 5 muznih grla.

"Svi poljoprivredni proizvođači su na neki način prepušteni sami sebi i drago mi je što smo danas potpisali ugovor o saradnji, jer će tako znanja iz nauke preći u praksu", rekao je Marković.

On je istakao da bez unapređenja poljoprivredne proizvodnje, u ovom slučaju stočarstva, neće doći ni do povećanja proizvodnje ni poboljšanja kvaliteta mesa i mlijeka.

Dijana Eremija, saradnik za poljoprivredu i podsticaj u Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, kaže da će izdvojena novčana sredstva koristiti za kupovinu djetelinske smjese.

"Za svakog poljoprivrednog proizvođača namijenjeno je po 35 kilograma i u ovu cijenu ulazi analiza uzoraka, i sjenažnih i silažnih, koji će ići u institut i to će se godinu dana pratiti", pojasnila je Eremija.

Proizvođači vjeruju u uspješnost ovog projekta. Poljoprivrednik Dušan Prolić, koji ima tridesetka grla, naglašava da se nadaju da će im podrška ljudi sa Instituta dosta pomoći.

"Bitno je da sa što manje novca dobijemo što više koristi", rekao je Prolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije