Svijet

Usvojena rezolucija o Libiji: Intervencija Zapada pitanje sata

Usvojena rezolucija o Libiji: Intervencija Zapada pitanje sata
Usvojena rezolucija o Libiji: Intervencija Zapada pitanje sata

Vazdušna operacija protiv snaga Moamera al Gadafija mogla bi početi u narednih nekoliko sati, pošto je Savjet bezbednosti usvojio rezoluciju kojom se, u cilju zaštite civila, protiv režima u Tripoliju mogu koristiti sva sredstva, osim okupacije.

Rezolucija je usvojena nedugo pošto je Gadafi poručio pobunjenicima u Bengaziju da će njegove trupe već tokom noći napasti taj grad, u kojem živi oko milion stanovnika, upozoravajući da nadiruće snage "neće imati milosti" prema ustanicima. Nedugo po usvajanju rezolucije, njegov sin Sejf al Islam je rekao da je vojska "iz humanitarnih razloga odustala od marša na Bengazi", ali da će se snage rasporediti oko tog grada.

U akciji uspostavljanja zone zabranjenih letova učestvovaće američki, francuski i britanski avioni, kao i vazduhoplovstva bar dve arapske države. Avioni članica NATO će poletati iz francuskih baza.

Za rezoluciju je glasalo 10 članica, dok su Kina, Rusija, Njemačka, Indija i Brazil bili uzdržani. Za usvajanje rezolucije bilo je neophodno devet glasova, kao i da nijedna stalna članica Saveta bezbednosti  bude protiv.

Ta vjest dočekana je sa oduševljenjem u najvažnijem uporištu pobune, milionskom Bengaziju, koji se prethodnih dana spremao za odbranu od nadirućih trupa Moamera el Gadafija. Libijski avioni su, u prethodna 24 časa, u nekoliko navrata bombardovali pobunjeničke položaje oko tog grada, a ustanici tvrde da su oborili najmanje jedan avion.

Usvajanje ove rezolucije praktično znači da će britanski, francuski i američki avioni sprečiti svako uzletanje Gadafijeve avijacije, ali imaće i zeleno svetlo da napadnu bilo koji artiljerijski položaj i mehanizovanu jedinicu koja načini agresivan potez.

Francuzi su najavili da će operacija početi u nekoliko narednih sati, ali zvaničnici administracije Baraka Obame tvrde da je izrada planova za sprovođenje ove rezolucije u toku, te da bi ozbiljniju akciju trebalo očekivati u nedelju ili ponedeljak.

Komandant američkog ratnog vazduhoplovstva, general Norton Švarc je rekao da će za uspostavljanje zone zabranjenih letova trebati bar nedelju dana, kao i da će Amerika morati da angažuje snage raspoređene u Evropi, ali i neke iz SAD,

"Za mene, pitanje nije možemo li, već da li treba to da radimo i, ukoliko treba, kako?", rekao je general Švarc.

Odlučujuća bitka u Misrati

Ključna bitka tokom prethodnog dana vodila se na sasvim drugom kraju države, oko Misrate u koju su već ušli tenkovi regularne vojske. Grad je pod opsadom već nekoliko dana, a do večeri se očekuje odlučujući udar Gadafijevih trupa.

U međuvremenu, stambeni kompleksi u Adždabiji, na istoku zemlje, nalaze se pod teškom artiljerijskom vatrom, navode agencije. Televizija Al Arabija izveštava da je u najnovijim sukobima u tom gradu poginulo najmanje 30 ljudi.

Libijska vojska saopštila je da će obustaviti vojne operacije u nedelju, da bi pružila priliku pobunjenicima da se predaju, prenela je Al Arabija.

Libijski vođa Moamer el Gadafi najavio je da će njegove snage danas imati odlučujuću bitku za zauzimanje grada Misrate, udaljenog 150 kilometara istočno od Tripolija.

Gadafijeva najnovija izjava usljedila je dok su vladine trupe napadale nekoliko gradova na zapadu zemlje i pripremale ofanzivu na istočno uporište pobunjenika u Bengaziju, i pored poziva generalnog sekretara UN Ban Kimuna o prestanku svih borbi.

Gadafi je rekao da je bitka za Misratu počela juče i da će danas biti završena.

"To će biti odlučujuća bitka", rekao je libijski vođa na televiziji, govoreći o trećem libijskom gradu po veličini sa oko pola miliona stanovnika. Gadafi je zatražio od stanovništva da ne ostavi Misratu kao taoca u rukama šačice ludaka.

Libijski lider poručio je da neće voditi dijalog sa pobunjenicima, koje je uporedio sa agentima Al Kaide.

"To nisu ljudi sa kojima možemo voditi dijalog, pošto Al Kaida ne ulazi u dijalog ni sa kim. Ako neko želi da razgovara sa Al Kaidom, onda bi trebalo da se obrati Osami bin Ladenu", rekao je Gadafi u intervjuu koji objavljuje francuski list Figaro.

Hronologija događaja

23.50 - Savjet bezbednosti uveo zonu zabranjenih letova iznad Libije i dao zeleno svjetlo za napad na Gadafijeve jedinice koje budu ugrožavale civile,

01.00 - Italija spremna da ponudi baze na svojoj teritoriji za akciju sprovođenja zone zabranjenih letova iznad Libije.

01.10 - Gadafijeve snage stigle do mesta Abdulah Athi, svega 75 kilometara od Bengazija,

01.18 - Gadafijev sin, Sejf al Islam rekao da je libijska vojska " iz humanitarnih razloga odustala od marša na Bengazi". Vojska će zauzeti položaje oko tog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije