Svijet

Tajna žena kralja Fahda razotkriva kraljevsku porodicu

Tajna žena kralja Fahda razotkriva kraljevsku porodicu
Tajna žena kralja Fahda razotkriva kraljevsku porodicu

Film, zasnovan na životu Džanan Harb (68), snima se u Velikoj Britaniji i predstavlja intrigantnu priču tajne žene saudijskog kralja Fahda bin Abdulaziza al-Sauda, koja razotkriva možda i najtajanstveniju kraljevsku porodicu na svijetu.

Radni naslov filma je "Sve slabosti kralja Fahda", a glavna protagonistkinja filma je upravo Džanan Harb, koja je živjela sa Fahdom od 1968. godine, kada su se tajno vjenčali. Ona otkriva kraljevu strast prema kockanju, kazinima, narkoticima... Takođe, Harbova svjedoči i o tome kako ju je kralj tri puta natjerao da abortira.

Harbova, žena britansko-palestinskog porijekla, kaže da se za Fahda udala na tajnoj ceremoniji u palati, koju je kralj izgradio samo za nju u gradu Džeda. Upravo u Džedi su se upoznali, na jednoj kućnoj zabavi, kad je ona imala svega 19 godina. Već sljedećeg dana tadašnji princ, a kasnije kralj, poslao je svog kurira...

"Udvaranje je počelo tako što je kralj Fahd poslao svog kurira pred kuću mojih rođaka. Kad sam izašla, on mi je samo dao kutiju sa nakitom i otišao. Kad sam otvorila, vidjela sam dijamantsku ogrlicu i kovertu sa 20.000 dolara", prisjeća se ona početka veze s kraljem. Govoreći o životu u palati koju je izgradio samo za nju, Harbova kaže: "Nisam bila srećna jer sam bila bukvalno kao u zatvoru". Dodaje kako je sadašnji kralj Salman, Fahdov brat, insistirao da ona bude sklonjena jer je bila prijetnja njegovom bratu, kojeg su pripremali da preuzme tron.

"Tih sedamdesetih godina su zabranili da ga viđam jer su me smatrali prijetnjom. Međutim, mislim da je Fahd napravio sporazum sa porodicom i nastavio je da me viđa", kaže Harbova.

Ona je oduvijek Fahda smatrala džentlmenom, jer joj je na kraju dopustio da pobjegne iz Saudijske Arabije. Čak i kada je napustila Saudijsku Arabiju, nastavila je da održava kontakt sa kraljem, i on ju je zvao svake sedmice.

Kralj Fahd joj je još za vrijeme zajedničkog života obećao doživotno izdržavanje. Međutim, bio je to period kad je njegova prva žena teško oboljela i Harbova je tada sklopila usmeni sporazum sa njegovim sinom, princom Abdulazizom bin Fahdom, koji joj je obećao 17 miliona dolara i dva stana u Londonu.

Kada je mladi princ odbio da se pridržava sporazuma, Harbova ga je tužila i nakon 12 godina sudske bitke dobila ga je na sudu. Ona kaže da joj je novac bio prijeko potreban kako bi izdržavala svoje dvije kćerke i majku od 91 godinu.

"To je bilo veliko olakšanje i ja zahvaljujem britanskom pravosuđu. Spasili su moj život i život mojih kćerki", rekla je Harbova. Govoreći o filmu, ona kaže da je to nešto što mora da izađe na vidjelo jer niko na svijetu ne zna kako tačno živi saudijska kraljevska porodica unutar zidina palate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije