Svijet

Pičuškin kriv za ubistvo 48 ljudi

MOSKVA - Moskovski sud proglasio je juče krivim takozvanog kasapina iz Bicevskog parka Aleksandra Pičuškina za ubistvo 48 osoba i tri pokušaja ubistva.

Sudsko vijeće ocijenilo je da je Pičuškin u potpunosti kriv i da ne zaslužuje milosti. Svoju odluku porota je iznosila dva i po časa.

Odbrana je tražila da bude proglašen nevinim za 18 ubistava. Izricanje kazne očekuje se sljedeće sedmice. U Rusiji smrtna kazna nije ukinuta, ali je na njeno izvršenje stavljen moratorijum.

Prvo ubistvo bivši utovarivač izvršio je 1992. godine, kada je ubio svog druga jer je odbio da zajedno sa njim ubija ljude.

Drugo ubistvo počinio je 2001. godine, postavljajući sam sebi cilj da ubije najveći broj ljudi u ljudskoj istoriji.

On je tokom svog 14-godišnjeg krvavog pohoda ubio 49 ljudi. I ne samo da nije porekao ubistva, već je priznao da je ubio čak 63.

`Ja sam veliki ljubitelj šaha`, bilo je prvo što je rekao policiji, koja je u njegovom stanu pronašla šahovsku tablu gdje su 63 od ukupno 64 polja bila prekrivena novčićima koji su, vjerovatno, označavali njegove žrtve.

Pičuškin je navodno svoju `karijeru` započeo daleke 1992. godine - godine kada je Andrej Čikatilo, Rostovski Trbosjek osuđen na smrtnu kaznu nakon što je iskasapio 52 žrtve. Pičuškin je rekao da je želio da nadmaši Čikatilov rekord.

Prema riječima tužioca, Pičuškinova prva žrtva bio je Mihail Odjičuk, njegov školski kolega. Bijesan jer Mihail nije želio da bude njegov saučesnik u zločinima, Pičuškin ga je zadavio i bacio u septičku jamu.

Prošlo je devet godina, nakon što je ubio narednu žrtvu, ali tada je Bicevski park pretvorio u svoje polje smrti. Samo te godine u parku je ubio 11 osoba. Uglavnom su žrtve bili muškarci, koji su parkom lutali u potrazi za alkoholom.

Kako su godine prolazile, ubistva su postajala sve okrutnija jer je Pičuškin počeo da otvara lobanje žrtava na koje je kasnije stavio grančice. Više se nije ni trudio da sakriva leševe.

Izbor žrtava je bivao sve širi. Više nije tražio samo pijance, pa je tako u martu prošle godine u park odveo i Stjepana Vaislčenka (68), poznatog filologa, čiju je lobanju razbio čekićem.

Međutim, u junu prošle godine, pozvavši Marinu Moskaljovu u park, napravio je kardinanlnu grešku. Poslije nekoliko piva, ona ga je upozorila da je sinu ostavila poruku s kim je i gdje se nalazi.

Pičuškin je priznao da je u početku oklijevao, ali da je `bio raspoložen` te da je odlučio da rizikuje i ubio je.

Kako se nije vratila kući, njen sin je pozvao policiju i rekao joj sve detalje poslije čega je i uhapšen. Doktori u moskovskom institutu Serbski su Pičuškina proglasili duševno zdravim.

Kako nema smrtne kazne u Rusiji, Pičuškin može biti osuđen samo na kaznu doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije