Svijet

Lavrov: Neke zapadne zemlje podrivaju konferenciju o Siriji

Lavrov: Neke zapadne zemlje podrivaju konferenciju o Siriji
Lavrov: Neke zapadne zemlje podrivaju konferenciju o Siriji

PARIZ - Rusija insistira da na mirovnoj konferenciji o Siriji, koja bi trebalo da bude održana 15. i 16. juna u Ženevi, obavezno učestvuje i Iran, bez obzira na uzdržanost nekih zapadnih zemalja, koje pokušavaju da podriju ideju o tom skupu, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov, koji je zajedno sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, ranije predložio održavanje konferencije o mogućnostima okončanja dvogodišnjeg sukoba u Siriji, rekao je danas da ovu ideju podrivaju neke zapadne zemlje, potezima koje same preduzimaju ili ih podržavaju.

"Čitav niz akcija koje su preduzete, ne bez učešća ili podrške zapadnih partnera, uključujući SAD i Francusku, imaju za cilj da podriju ideju o održavanju mirovne konferencije", ocijenio je Lavrov.

Lavrov nije iznio mnogo detalja o ovom pitanju, ali je pomenuo rezoluciju koju je Generalna skupština Savjeta bezbjednosti, kojom je podržala sirijsku opoziciju i osudila pristalice predsjednika Bašara al-Asada.

Lavrov je istakao da je pitanje učešća Irana za Rusiju ključno, jer je ta zemlja "bez sumnje jedna od najznačajnijih nacija", prenijele su agencije.

Pored Irana, ključnog saveznika Bašara al-Asada, prema mišljenju ruskih vlasti, konferenciji treba da prisustvuju i predstavnici Saudijske Arabije, koja podržava sirijske pobunjenike.

Francuska je ranije odbacila ideju da Iran učestvuje na skupu, dok su SAD na prijedlog Moskve bile uzdržane.

Lavrov je rekao i da se sa Kerijem u Parizu složio da treba jasnije odrediti ko će učestvovati na konferenciji, prije nego što datum njenog održavanja bude određen.

U međuvremenu, diplomatski izvori objavili su da će konferencija najvjerovatnije biti održana 15. i 16. juna, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Lavrov je poslije jučerašnjeg susreta s Kerijem, koji je nastavljen danas, rekao da je pripremanje sirijske mirovne konferencije ogroman posao i da neće biti nimalo lak.

Keri je na istoj konferenciji za novinare kazao da su dvije zemlje privržene Ženevskom kominikeu iz 2012. godine o Siriji u kojem se poziva na stvaranje prelazne vlade koju bi zajednički i saglasno izabrala vlada predsjednika Bašara al-Asada i sirijske opozicione grupe.

Lavrov i Keri su se sastali u jednom hotelu u Parizu i razgovarali o tome kada da održe mirovne razgovore s ciljem da na njih dovedu i predstavnike sirijskog režima i opozicije u nastojanju da se okonča sukob u kojem je poginulo više od 94.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije