Intervju

Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH : Protesti krajem maja

Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH : Protesti krajem maja
Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH : Protesti krajem maja

Najmanje 5.000 radnika izaći će krajem maja pred zgradu Vlade FBiH nezadovoljno njenim radom, a nakon ovog protesta upozorenja planira se i generalni, rekao je Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH, u prvomajskom intervjuu za "Nezavisne".

Istakao je da rudari nisu zadovoljni položajem i vrednovanjem teškog i značajnog rada, te da koncern s "Elektroprivredom BiH" (EP BiH) nije ispunio očekivanja.

"Ovaj 1. maj malo je bolji nego prethodni, ali rudari nisu najzadovoljniji stanjem. Možemo biti zadovoljni jedino s te strane što rudari imaju neka solidna i redovna primanja, ali u poređenju s 'Elektroprivredom BiH', koja živi na račun rudara, primanja su upola manja", kazao je Berbić.

NN: Tražili ste usklađivanje plata sa EP BiH. Hoće li ikada do toga doći?

BERBIĆ: Prvi korak je bio usklađivanje toplog obroka i to je već trebalo da bude odrađeno, ali neki direktori nisu raspoloženi da to urade. Na putu smo da ih natjeramo. Naš idući korak je da se postepeno primičemo platama u EP BiH. Za sada plate rudara nisu napredovale, a evo zimu su radili i dan i noć kada je bilo nevrijeme, silazili u jamu, dali su sve od sebe da ima uglja i dobili samo pohvalu. Rudarski rad je težak, iscrpljujući, nehuman. Uglavnom se radi ručno, lopatom i krampom. Prosjek plate rudara u FBiH je 950 KM. Radilišta po Evropi proizvode milione tona, sve je mehanizovano i normalno da su im plate pet puta veće, ali naše mjerilo su radnici EP BiH. Oni žive na račun izrabljivanja rudnika.

NN: Koliko je koncern rudnika i "Elektroprivrede" ispunio očekivanja?

BERBIĆ: Do sada nije. Dosta škripi. Ima problema u komunikaciji. Sve poteze, pogotovo investicijske, uglavnom vuče EP. Malo se pitaju rudnici, koji su najstručniji za taj dio posla. Dosta je nezadovoljstva izborom opreme. Od silnih miliona KM obećanih ulaganja nabavi se poneka mašina u nekom rudniku, ali od jedne mašine nema ništa. Ponekad dignu medijsku kampanju da su nabavili neku mašinu, ali to nije jedan posto od onoga što bi nama trebalo.

NN: U "Banovićima" su se žalili na diskriminaciju. Koliko se poštuju prava rudara, ali i uopšte radnika u našoj zemlji?

BERBIĆ: Ljudska i radnička prava u kompletnom društvu su ugrožena. Prava zagarantovana zakonom, kolektivnim ugovorom, međunarodnim konvencijama drastično se krše. Malo je ostalo od prava koja smo imali od prethodnog sistema i svakim novim zakonom ona se još smanjuju. Sindikaci se bore da se to više ne dozvoli. Odugovlači se sa donošenjem novog zakona o radu. Dato je 60 dana opet za neku javnu raspravu, nove se stvari izmišljaju, da ne kažem da se po kafanama radi, a zakon je bio gotov prije formiranja vlasti. Nama ni postojeći nije loš, ali se malo poštuje. Na inspekciju se ne može pouzdati da rade kako im je propisano.

Rudari nisu zadovoljni položajem i vrednovanjem svog teškog i značajnog rada, kaže Berbić

NN: Svjedoci smo skoro svakodnevnih protesta, ljudi su deset godina bez doprinosa, mjesecima bez plata, oboljeli su. Je li vrijeme za generalni štrajk?

BERBIĆ: Upravo smo na sjednici Predsjedništva SSS BiH dogovorili da ide protest upozorenja krajem maja. To ćemo objelodaniti 1. maja sa tačnim datumom. Neće ići masovni, ali očekujemo 5.000 do 6.000 ljudi. Protest će biti neradnim danom i pred Vladom FBiH. Oni, kao i inspekcija, konstatuju probleme, a ništa ne rješavaju. Nismo zadovoljni radom Vlade i socijalnim dijalogom, iako imamo potpisan protokol o saradnji s Vladom i strankama platforme. Imamo ogromnih problema pogotovo na nivou kantona. gdje ministri i premijeri ne žele kontakt sa sindikatom i da zajedno rješavaju probleme. Bila je pokrenuta inicijativa za raskid protokola, ali su oni predložili zaključke da se naši zahtjevi riješe. Riješili ili ne, ide protest upozorenja. Ako ne dođe do rješavanja zahtjeva, idemo na generalni protest pred lokalne izbore, vjerovatno u septembru, gdje ćemo tražiti ostavku Vlade.

NN: Kako će rudari obilježiti 1. maj?

BERBIĆ: Ove se godine nismo uključili u neke aktivnosti u vezi s obilježavanjem. Uglavnom će to biti porodično. Inače ne radi se taj dan, pa je on jedinstvena prilika da sa porodicama sjednemo i proslavimo taj praznik. Bilo je daleko boljih praznika rada, bili smo zadovoljniji u duši, zadovoljniji i materijalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije