Hronika

Zahtjev za pokretanje postupka protiv ministra Kurteša

Zahtjev za pokretanje  postupka protiv ministra Kurteša
Zahtjev za pokretanje postupka protiv ministra Kurteša

SARAJEVO - Opštinskom sudu u Sarajevu podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ministara unutrašnjih poslova FBiH Predraga Kurteša zato što je otišao sa mjesta nezgode, u kojoj je učestvovao 28. januara u Sarajevu, iako je ranije negirao da je sudionik ovog udesa.

"Od MUP-a Kantona Sarajevo 5. februara dobili smo zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Amine Hadžić i Predraga Kurteša", rekla je danas Amra Hodžić, glasnogovornik Opštinskog suda u Sarajevu.

Član Kurtešovog kabineta Dragan Mioković kazao nam je da ministar unutrašnjih poslova ostaje pri svojoj izjavi da je službenim golfom FMUP-a u vrijeme sudara sa polom, kojim je upravljala Amina Hadžić, upravljao službeni vozač i da ministar uopšte nije bio na mjestu nezgode u Titovoj ulici u Sarajevu.

"Šta je istina, utvrdiće sud i to će se morati poštovati", dodao je Mioković.

Amina Hadžić i njena suvozačica Enisa Pecar odmah nakon nezgode policiji su izjavile da je za volanom golfa MUP-a FBiH u vrijeme sudara bio ministar Predrag Kurteš. Aminin otac Fuad Hadžić kazao nam je da je Kurteš nakon sudara skinuo registarske tablice i sa svog službenog automobila, ali i sa pola, kojim je upravljala njegova kćerka.

Nikšić izjavio da ministar ostaje pri svojoj tvrdnji da nije učestvovao u udesu

Premijer FBiH Nermin Nikšić ranije je rekao da Kurteš neće moći biti ministar ako bude utvrđeno da je učestvovao u ovoj saobraćajnoj nezgodi i da je pobjegao nakon nje. Nikšić je danas izjavio da je ponovo razgovarao sa ministrom i da on ostaje pri svojoj tvrdnji da nije učestvovao u saobraćajnoj nesreći 28. januara.

"Ostajem pri stavu koji sam već javno rekao, a to je da ako nedvosmisleno bude utvrđeno da je on otišao s mjesta nesreće, više ne može biti ministar. Očekujem da nadležni organi, prije svih sud, to urade u najkraćem mogućem roku", poručio je Nikšić te istakao da ovo ne bi bilo prvi put da se nekom pokušava "napakovati" neka afera.

Prema odgovoru koji smo danas dobili iz MUP-a KS, a u kojem su navedni članovi Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH, Amina Hadžić napravila je prekršaj jer vožnju nije prilagodila uslovima puta kako bi na vrijeme mogla zaustaviti svoj automobil. Ministar Kurteš, prema istom odgovoru, napravio je prekršaj jer je kao učesnik u saobraćajnoj nezgodi napustio mjesto događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije