Hronika

Velika akcija SIPA i UIO BiH: U toku pretresi carinskih terminala u Gradišci

Velika akcija SIPA i UIO BiH: U toku pretresi carinskih terminala u Gradišci
Velika akcija SIPA i UIO BiH: U toku pretresi carinskih terminala u Gradišci

GRADIŠKA, BANJALUKA- Inspektori banjalučke kancelarije SIPA BiH trenutno vrše pretrese na više lokacija među kojima su i carinski terminali u Gradišci u sklopu akcije protiv organizovane kriminalne grupe koja je utajila milionske iznose poreza, saznaju "Nezavisne".

U akciji su privedene četiri osobe koje se dovode u vezu sa uvozom kineske robe u RS, odnosno BiH.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA od ranih jutarnjih sati provode akciju na području regionalnog centra UIO Banjaluka.

Pretres je izvršen na 12 lokacija, a privedena su četiri lica, radi se o špediterima i posrednicima pri uvozu roba u BiH.

Privedeni se terete za utaju poreza i carinske prevare, te krivicno djelo organovanog kriminala prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla.

Izuzima se dokumentacija u šest firmi

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u saradnji s inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše izuzimanje dokumentacije u šest firmi, pet u Banjaluci i jedne u Prijedoru, a privedene su četiri osobe, dva špeditera i po jedan uvoznik i posrednik pri uvozu robe u BiH zbog sumnje u carinsku prevaru, potvrdio je za Agenciju Fena portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

"Sumnja se u falsifikovanje dokumentacije koja se prilagala kod uvoza robe porijeklom iz Kine u Bosnu i Hercegovinu, a sve radi izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina",  pojasnio je Kovačević.

Ističe da je izuzimanje poslovne dokumentacije sastavni dio akcije koja je započeta rano jutros, a koju provode službenici UIO uz asistenciju službenika Državne agencije za istrage i zaštitu.

Pretres je obavljen na12 lokacija.

Akcija se provodi zbog postajanja osnova sumnje da su pričinjena krivična djela poreske utaje i carinske prevare te krivično djelo organizovanog kriminala koje se dovodi u vezu s krivičnim djelima poreske i carinske utaje, prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu.

UHAPŠENA LICA SUTRA ĆE BITI PREDATA TUŽILAŠTVU BiH

Tužilaštvu BiH sutra će biti predata lica, uhapšena danas na širem području Banjaluke, koja su osumnjičena za organizovani kriminal, poresku utaju ili prevaru, te carinsku prevaru, potvrdila je Srni policijski službenik Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Kristina Jozić.

Jozićeva je navela da će pretresi u okviru ove akcije biti nastavljeni i sutra, ali nije mogla precizirati više detalja.
Uhapšena lica privedena su u službene prostorije Sipe u Banjaluci, gdje je u toku kriminalistička obrada nad njima, saopšteno je danas iz Sipe.

Pripadnici Sipe danas su uhapsili četiri lica osumnjičena za organizovani kriminal, poresku utaju ili prevaru, te carinsku prevaru, čime su oštetili budžet BiH za višemilionski iznos.

Pripadnici Sipe, u zajedničkoj akciji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, započeli su pretrese na većem broju lokacija na širem području Banjaluke, radi pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku protiv više osumnjičenih.

Riječ je, uglavnom, o špediterima, uvoznicima i vlasnicima skladišta koji su osumnjičeni za poresku i carinsku utaju prilikom uvoza raznih vrsta kineske robe.

Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva i Suda BiH. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije