Hronika

Tragedija u Sarajevu: Radnik stradao od eksplozije u kotlovnici

Tragedija u Sarajevu: Radnik stradao od eksplozije u kotlovnici
Tragedija u Sarajevu: Radnik stradao od eksplozije u kotlovnici

SARAJEVO - Ibrahim Dilberović (50), radnik Kliničkog centra u Sarajevu, poginuo je, a Almir Lalić je lakše povrijeđen u eksploziji koja se danas popodne dogodila u glavnoj kotlovnici ove zdravstvene ustanove.

Nesreća se desila tokom redovnog godišnjeg remonta kotlova u glavnoj kotlovnici.

"U ovoj kotlovnici je pet kotlova. Remontovana su dva i tokom remonta trećeg kotla došlo je do eksplozije. Dilberović je bio mrtav odmah, a Lalić ima samo ogrebotnu na licu. Zadržan je na posmatranju iz predostrožnosti zbog pretrpljenog šoka", rekla je Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jandrićeva ne zna da se ikad nešto slično desilo u krugu KCUS. Kaže da su, osim policije i tužioca, na uviđaj došli mnogi vještaci i inspekcije kako bi se utvrdilo šta je uzrokovalo eksploziju u zgradi u kojoj su, uz kotlovnicu, smješteni kuhinja, vešeraj i kancelarijske prostorije.

Jandrićeva pretpostavlja da curenje plina nije uzrokovalo eksploziju, jer bi u tom slučaju cijela zgrada odletjela u zrak.

"Ovdje su i stručnjaci za gas, pa i dimnjačar. Nadamo se da ćemo brzo imati službeni izvještaj. Čula sam da je poginuli sa brusilicom bio kraj kotla, a šta je njom radio i je li varničenje tog aparata uzrokovalo eksploziju, nećemo nagađati. To će reći struka", dodala je Jandrićeva.

Dok je uviđaj trajao pred zgradom takozvanog ekonomskog bloka KCUS-a, u kojem se i desila eksplozija, bili su i rođaci poginulog Ibrahima Dilberovića. Bili su u šoku i rekli samo da je sve ovo strašna tragedija, jer je Dilberoviću prije dvije godine poginuo sin u saobraćajnoj nesreći.

Radnik službe održavanja KCUS-a, insistirajući na anonimnosti, rekao nam je da je oko 13.40 čuo strahovitu detonaciju nakon koje je odmah utrčao u zgradu odakle se ona čula.

"Ušao sam i vidio da je Ibrahim već mrtav. Radio je na kotlu koji je na visini od skoro deset metara, odakle ga je detonacija bacila na tlo. Navodno je brusilicom sjekao neku cijev. Drugi kolega u vrijeme izbijanja eksplozije bio je na tlu i prošao je sa ogrebotinom na licu", ispričao je ovaj radnik.

Kaže da su kotlovi u glavnoj kotlovnici KCUS ogromnih dimenzija, veličine cisterni za gorivo i da sama kotlovnica za pogon koristi i plin i mazut.

"Tokom ovog perioda, kada nije zima, u funkciji su samo dva kotla koji obezbjeđuju toplu vodu za klinički centar, a tri su isključena, jer je prošla sezona grijanja. Ovi što su odmah provjeravali plinske instalacije rekli su maloprije da curenje gasa nije uzrok ovoga što se desilo", rekao nam je radnik službe održavanja.

Na mjesto nesreće danas je, uz Damira Aganovića, direkora KCUS, došao i Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva, a uviđaj nije bio završen u vrijeme zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije