Hronika

Načelnik Broda uhapšen zbog mita

Načelnik Broda uhapšen zbog mita
Načelnik Broda uhapšen zbog mita

BROD - Milovan Čerek, načelnik opštine Brod, i Boro Milošević, direktor Direkcije za izgradnju i razvoj te lokalne zajednice, uhapšeni su u petak zbog primanja mita, potvrđeno je iz policije.

Oko 16 časova ovu dvojicu funkcionera Socijalističke partije uhapsili su pripadnici Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS, a po nalogu Specijalnog tužilaštva RS. U prostorije te pravosudne institucije u Banjaluci trebalo je da budu sprovedeni u petak uveče, ali se to nije dogodilo do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Inače, sumnja se da je prvi čovjek Broda primio mito "težak" ukupno 40.000 maraka.

"Čerek je u dva navrata primio mito - jednom 10.000 KM, a drugi put 30.000 KM zajedno sa Miloševićem", izjavio je izvor "Nezavisnih", blizak istrazi.

Nezvanično se spominje da su Čerek i Milošević "pali" u Brodu prilikom primanja mita, u akciji policije koja je odranije planirana, s obzirom na to da ih je, navodno, prijavilo lice koje je i trebalo da da mito.

"Ta dva lica slobode su lišena oko 16 časova, a osumnjičena su za krivično djelo primanje mita zloupotrebom službenog položaja", kazala je Mirna Šoja, portparol MUP-a, ističući da je riječ o nastavku policijske akcije kodnog naziva "Proljeće".

Čerek je, inače, kandidat SP-a za novi mandat načelnika opštine Brod, a Milošević nosilac odborničke liste te stranke, no njihovo hapšenje neće donijeti ništa novo u izbornom procesu na području ove opštine.

Naime, Maksida Pirić, portparol CIK-a, kazala je "Nezavisnim" da u zakonu postoji odredba samo u slučaju da je osobi izrečena pravosnažna sudska presuda na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci.

"Tek tada CIK može da utvrdi prestanak mandata ili da se mandat ne dodijelji. Kandidature su ovjerene, a listići odštampani", navela je Pirićeva.

Čerek je potpredsjednik SP-a i predsjednik Opštinskog odbora (OO) te stranke u Brodu, dok je Milošević potpredsjednik OO. Saša Čudić, potpredsjednik SP-a, rekao je da je za hapšenje čuo, ali da ne zna detalje, tako da nije mogao da komentariše ovaj događaj.

Čerek je po struci pravnik i ima bogato radno iskustvo, uključujući i ono u pravosudnim institucijama.

Bio je sudija za prekršaje u Derventi, predsjednik Suda za prekršaje u Bosanskom Brodu te načelnik Kriminalističke službe u SJB Bosanski Brod.

Takođe, bio je i sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i boračka pitanja, predsjednik Izvršnog odbora SO Bosanski Brod te pomoćnik direktora "Metal-emajla" Bosanski Brod.

Osim toga, bio je i direktor hotela "Sava" Bosanski Brod, te rukovodilac pravne službe u Rafineriji nafte AD Bosanski Brod, ali i predsjednik Upravnog odbora Rafinerije nafte, te član Upravnog odbora "Lutrije RS". U akciji kodnog naziva "Proljeće" do sada su "pali" brojni službenici, uključujući i policajce, kao i još jedan čelnik SP-a Srđan Ljubojević, tadašnji direktor "Šuma RS".

Dodik: Hapšenje stvar Tužilaštva

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da je hapšenje Milovana Čereka, načelnika opštine Brod, stvar Tužilaštva.

"Ako je postupajući tužilac vidio da postoje elementi za sprovođenje postupka i na osnovu toga pokrenuo postupak, onda je to stvar Tužilaštva", rekao je Dodik.

Vezane vijesti:

Uhapšen Milovan Čerek, načelnik opštine Brod!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije