Hronika

Budimir predat Tužilaštvu BiH

Budimir predat Tužilaštvu BiH
Budimir predat Tužilaštvu BiH

SARAJEVO - Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir predat je Tužilaštvu BiH, nakon čega bi se glavni tužilac trebao izjasniti da li će mu odrediti jednomjesečni pritvor, saznaje "Glas Srpske".

Prema prvim informacijama, do kojih je došao "Glas Srpske" šest osoba koje su juče uhapšene nalaze se u Tužilaštvu BiH, a među njima je i savjetnik predsjednika FBiH za pitanja boraca Petar Barišić.

Nezvanično se saznaje da je trojici ili četvorici pritvor već određen.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da će osobe koja su juče uhapšene u okviru akcija “Patriot”, “Pravda” i “Memori”, danas biti ispitane u svojstvu osumnjičenih.

Nakon toga, Tužilaštvo će za određeni broj osumnjičenih predložiti određivanje pritvora, a za druge mjere zabrane.

Daljih hapšenja tokom noći nije bilo, ali bi ih moglo biti u narednom periodu.

Karkin prisustvovao saslušanju Budimira

Fahrija Karkin, glavni branilac uhapšenog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, rekao je da je sinoć u prostorijama Agncije za istrage i zaštitu /SIPA/, sa ostalim advokatima, prisustvovao saslušanju njegovog klijenta.

Karkin je rekao da bi bilo vrlo neetički da on predviđa da li će biti uopšte zatražen pritvor za Budimira.

"Nama je sinoć rečeno da će tokom dana glavni tužilac Tužilaštva BiH odlučiti da li će se uopšte slati prijedlog za određivanje pritvora Budimiru", rekao je Karkin.

On je istakao da je advokatima vrlo precizno rečeno, i činjenično i pravno, šta se Budimiru stavlja na teret, a to se uglavnom odnosi na molbe za pomilovanja i odluke povodom njih.

Karkin procjenjuje da je hapšenje Budimira izvedeno tako da se tome da publicitet, da bi se na taj način, kako je rekao, "podržao predmet".

"Svako je za to da se razbija korupcija, međutim nema svaki dan da se hapsi predsjednik i da se opkoljavaju zgrade Predsjedništva", zaključio je Karkin.

Budimir pomilovao i Orića

Uhapšeni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je osumnjičen za umiješanost u korupciju, za 20 mjeseci je oslobodio 32 zatvorenika među kojima su ratni komandant Srebrenice Naser Orić i najozloglašeniji kriminalac Mersed Hadžić.

Oriću je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uslovnu u trajanju od četiri mjeseca.

Od maja 2011. do decembra 2012. godine Budimir je od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika, uvažio čak 162. Njegovim odlukama, na uslovnu slobodu je pušteno čak 59 osuđenika.

Raspon kazni zatvorenika koje je pomilovao je od šest do 15 godina zatvora.

Budimir je uhapšen u jučerašnjoj akciji Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH kodnog naziva "Patriot" sa još nekoliko svojih saradnika i tako postao prvi visoki funkcioner Federacije BiH osumnjičen za umiješanost u korupciju.

Predmet istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Miršo Švajcarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom grupom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj potjernici uhapšen u Hrvatskoj, a zatim izručen BiH.

Prije pomilovanja Švajcarac se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu "Inkognito" krajem 2008. godine.

Odluka o pomilovanju Merseda Hadžića donijeta je 29. avgusta prošle godine. Prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića Budimiru uputio aktuelni ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić, koji, prema informacijama FTV-a, nije obrađivan tokom ove istrage Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo istražuje i Budimirovo pomilovanje Elvisa Hodžića, koji je takođe zbog pokušaja ubistva osuđen na 22 mjeseca zatvora.

Među pomilovanim je i Sanja Vuleta, osuđena na desetogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja u ubistvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine.

Budimir je pomilovao i Idriza Zijadića sa Ilidže, koji je služio zatvorsku kaznu od pet godina i četiri mjeseca zbog ubistva, Belmu Brulić, osuđenu na sedam i po godina zatvora zbog ubistva svog muža Halila Rogovića iz Živinica, koji je služio 10-ogodišnju zatvorsku kaznu takođe zbog ubistva. Predsjednik Federacije BiH je pomilovao i Omera Nargalića osuđenog na 10 godina i četiri mjeseca takođe zbog ubistva.

U prošloj godini je Predsjedništvo BiH od 22 zahtjeva donijelo svega jednu odluku o pomilovanju osuđenika. Predsjednik Republike Srpske je od 90 zahtjeva takođe donio jednu odluku. S druge strane, Budimir je samo prošle godine pomilovao 64 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije