Hronika

Biznismen iz Šipova glavni dobavljač droge

Biznismen iz Šipova glavni dobavljač droge
Biznismen iz Šipova glavni dobavljač droge

ZENICA, BUSOVAČA, ŠIPOVO - U zajedničkoj akciji MUP-ova RS i FBiH kodnog naziva "Svitanje" juče je uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su uhapšeni Emir Tabaković iz Zenice, Darko Šatara, Zoran Varešković, Viktor Krišto i Almir Kurić, svi iz Busovače.

Na teritoriji RS uhapšeni su Pero Savić i B.D., obojica iz Šipova.

"Ove osobe su, djelujući kao organizovana grupa u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, u dužem periodu nabavljale opojnu drogu od P.S. te je potom prodavale zavisnicima na području Srednjobosanskog kantona i šire", saopšteno je juče iz FUP-a.

Pero Savić iz Šipova, koji je označen kao organizator i glavni dobavljač dilerske grupe, odranije je poznat policiji, a važi za jednog od "jačih" biznismena u Šipovu.

Savić je odranije poznat policiji, a zbog sličnih krivičnih djela Okružni sud u Banjaluci ga je prije nekoliko godina osudio na tri i po godine zatvora.

Izvor blizak istrazi objašnjava da je akcija "Svitanje" i počela hapšenjem Savića.

"Savić je upao u policijsku zasjedu tokom prevoza droge drugim osumnjičenima na području Travnika. Savić je inače vlasnik većeg broja privatnih objekata, lokala i restorana na području Šipova", objasnio je izvor. Tokom pretresa Savićevih objekata policija je zaplijenila i 5.000 evra.

Izvor blizak istrazi potvrdio je da je u akciji kojom rukovodi Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona zaplijenjena određena količina heroina i marihuane te veća količina naoružanja.

"Istraga je trajala pet mjeseci, tokom kojih su praćene aktivnosti svih osumnjičenih, nakon čega se krenulo u akciju hapšenja", kažu u policiji.

Tokom akcije pretreseno je 15 lokacija na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Šipova. Na ovim lokacijama, osim heroina i marihuane, zaplijenjena je i veća količina oružja koju su posjedovali osumnjičeni.

Osumnjičeni Tabaković je tokom hapšenja pokušao upotrijebiti oružje, ali su ga specijalci savladali i uhapsili. Tabaković je posljednjih godina u više navrata bio meta policijskih akcija te je više od godinu i po proveo u pritvoru.

Između ostalog, 8. decembra 2008. godine, bio je u društvu rođenog brata Amara, kada je ovaj u centru Zenice likvidirao Damira Imamovića (30) i teško ranio Gorana Serdarevića (51).

U pretresu pronađeno oružje i novac

Policija je u okviru akcije "Svitanje" u Šipovu pronašla veću količinu naoružanja kod lica sa inicijalima P.S, za koje se sumnja da je izvršilo neovlaštenu proizvodnju i promet droge.

Prilikom pretresa pronađene su i privremeno oduzete dvije bejzbol palice, šest mobilnih telefona sa pripadajućim sim karticama, pet novčanica u apoenima od 500 evra, 10 novčanica u apoenima od 100 evra, 12 novčanica u apoenima od 50 evra, navodi se u saopštenju CJB Banjaluka.

Oduzeti su i pištolj "CZ" kalibra 7,65 milimetara sa okvirom i 15 metaka, pištolj "Brauning" kalibra 7,65 milimetara sa okvirom i šest metaka, pištolj "ČZ" kalibra 6,35 milimetra sa okvirom i tri metka, 15 metaka kalibra 7,65 milimetara, skraćena lovačka puška "Bajkal SSSR", 25 metaka kalibra 12 milimetara, puška "M48" kalibra 7,9 milimetara sa 34 metka.

U toku pretresa porodične kuće, policija je uočila da se na automobilu "reno" nalaze austrijske registarske oznake za koje postoje osnovi sumnje da su predmet falsifikovanja, koje su uz potvrdu privremeno oduzete.

Dalji rad na dokumentovanju i dokazivanju krivičnog djela biće nastavljen u saradnju sa Federalnom upravom policije, navodi se u saopštenju.

Akciju "Svitanje" organizovala je travnička Ispostava Federalna uprave policije, na osnovu naredbi za pretres Okružnog suda Banjaluka i Osnovnog suda Mrkonjić Grad. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije