Hronika

Banjaluka: Radnici Elektrokrajine imali rejone za krađu struje

Banjaluka: Radnici Elektrokrajine imali rejone za krađu struje
Banjaluka: Radnici Elektrokrajine imali rejone za krađu struje

BANJALUKA - Okružnom tužilaštvu Banjaluka u petak je sprovedeno 11 radnika "Elektrokrajine", uhapšenih u akciji "Tesla", koje terete za krađu električne energije i višemilionsku štetu nanesenu ovom javnom preduzeću i budžetu RS.

U Tužilaštvo su sprovedeni uhapšeni radnici Goran Botić (48), Marko Miljević (37), Darko Bajić (44), Saša Pejčinović (44), Stevo Kopanja (52), Dragan Ostojić (30), Mile Kojić (50), Vinko Savanović (53), Miroslav Rakić (42), Radovan Garić (60) i Damjan Dakić (58), svi iz Banjaluke.

Zajedno sa osumnjičenima, Tužilaštvu je dostavljen i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja, krađa struje te primanje mita.

Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva, u petak je izjavila da su osumnjičeni u dužem vremenskom periodu omogućavali određenim subjektima u gradu Banjaluka neovlaštenu potrošnju električne energije na način da su umanjivali količinu utrošene energije.

Za ove nezakonite radnje, osumnjičeni su, kako navode iz Tužilaštva, dobijali naknade. Nakon saslušanja osumnjičenih, nadležni tužilac donijeće odluku o eventualnom zahtjevu za pritvorom ili izricanjem neke druge mjere bezbjednosti. Saznajemo da su osumnjičeni na mjesečnom nivou "Elektrokrajinu" oštetila za oko milion maraka.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi ispričao je da su osumnjičeni imali podijeljene rejone na području Banjaluke, odnosno lokale i privredne subjekte kojima su pomagali u krađi struje. Saznajemo da se slične stvari događaju i u drugim većim gradovima RS, gdje bi takođe trebalo da uslijede akcije policije.

Izvor "Nezavisnih" još ranije je potvrdio da su osumnjičeni električari imali više načina na kojima su omogućavali vlasnicima elitnih lokala da "štede" struju. Pojasnio je da je struja kradena tako što se spoji bakarna žica oko digitalnog električnog brojila, a zatim se ispali "hitac" iz elektrošokera. U tom trenutku digitalni brojčanik je poništen. Dva ili tri dana prije popisa struje spuštanjem i dizanjem glavnog osigurača digitalno brojilo nastavlja s radom. Tako od mjesec dana rada brojila, ono "radi" svega nekoliko dana. U drugim slučajevima premostili bi električna brojila te dio restorana ili lokala uključili direktno na mrežu.

Nakon hapšenja osumnjičenih, inspektori CJB Banjaluka, ali i kontrolori "Elektrokrajine", koji su došli iz Prijedora, kontrolisali su više od 30 lokala u Banjaluci, među kojima su "Zoki komerc", roštiljnice "Cap cap", pekara "Pet plus", "Orhideja", "Triangolo", "Duo", "Stara Ada", "Fortuna", "Orthodox" , kafe "Cofee" i drugi.

Aleksandar Džombić, premijer RS, izjavio je u petak da istražni organi treba da utvrde eventualnu odgovornost 11 uhapšenih električara.

"Istražni organi kroz taj postupak treba da utvrde da li eventualno ima odgovornosti njihovih rukovodilaca i da o tome blagovremeno informišu javnost", rekao je Džombić.

"Elektrokrajina" Banjaluka u petak je saopštila da su još u aprilu 2012. godine donijeli Operativni plan na smanjenju distributivnih gubitaka i naplati potraživanja. U saopštenju se, između ostalog, navodi da su i radnici "Elektrokrajine" učestvovali u akciji "Tesla".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije