Hronika

Banjaluka: Priveden Željko Vulić, povrijeđena tri policajca

Banjaluka: Priveden Željko Vulić, povrijeđena tri policajca
Banjaluka: Priveden Željko Vulić, povrijeđena tri policajca

BANJALUKA - Željko Vulić, koji već duže vrijeme vodi spor s firmom “Grand trade” koja je investitor zgrade koja se gradi neposredno uz Vulićevo imanje u Banjaluci, ponovo je jutros priveden.

Nakon incidenta koji je posmatralo oko stotinak stanara i prolaznika , radnici koje je angažovao Grad Banjaluka počeli su izgradnju pristupnog puta za porodicu Vulić, uz jake mjere obezbjeđenja.

Iz CJB Banjaluka je saopšteno da su tri policajca zadobila teže povrede, a da su članovi porodice Vulić na lični zahtjev odvedeni na zdravstveni pregled kako bi se utvrdilo da li su povrijeđeni prilikom privođenja, potvrdila je portparolka Centa javne bezbjednosti Banjaluka, Marija Markanović.

Kako nezvanično saznajemo jedan policajac je teško povrijeđen i ima prelom noge na tri mjesta. Njega je Vulić udario automobilom.

U Banjaluci od rane zore odvija se prava drama. Više desetina policajaca opkolilo je automobil u kome se nalazio Željko Vulić, koji je na taj način pokušao da onemogući građevinskim mašinama gradnju pristupnog puta.

Nakon prepirke, policija je uz upotrebu sile izvukla Vulića iz automobila i uvela ga u vozilo marice.

Policija je uz upotrebu sile, uhapsila i Vulićevog sina Slobodana.

Jake policijske snage rano jutros ponovo su blokirale pristup gradilištu Grand trejda u Banjaluci i tako onemogućili novinarskim ekipama i ostalim građanima pristup porodici Vulić, dok bageri kopaju pristupni put.  Jakim policijskim snagama koje štite početak kopanja pristupnog puta na imanju porodice Vulić, pridružio se i interventni vod Jedinice za podršku.

Cijela parcela je obilježena trakama, a policija kombi vozilima i tijelima sprječava novinarske ekipe da se primaknu bliže gradilištu.

Policija je prethodno uklonila sva vozila iz Ulice Svetozara Markovića, koja ostala u blokadi, zbog čega se bune stanari ove ulice.

U blizini se okupila i grupa građana, dajući podršku porodici Vulić, koja se bori za pristupni put do njihove kuće koji želi da sruši Grand trejd, kako bi bio izgrađen pristupni put ka stambeno-poslovnom objektu koji ovaj firma gradi u blizini Medicinske elektronike, u centru Banjaluke.

Na mjestu događaja nalaze se i pojedini odbornici iz Skupštine grada Banjaluka.

Najavljen je i dolazak gradonačenika Banjaluke Slobodana Gavranovića, koji je juče demantovao navode da je grad Banjaluka tražio intervenciju policije na gradilištu Grand trejda.

Mediji su objavili da su Željko Vulić i njegov brat Branko Vulić pozvani juče na informativni razgovor u Centar javne bezbjednosti Banjaluka, na kojem im je rečeno da je Administrativna služba Grada Banjaluka zatražila da policija osigurava radove oko posjeda porodice Vulić, koje oni ne dozvoljavaju zbog prava služnosti na put koji koriste 40 godina.

Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović saopštila je da su pripadnici MUP-a RS izašli na teren na zahtjev odjeljenja za komunalne poslove i odjeljenja za saobraćaj Grada Banjaluka.

Vulići se mjesecima bore za pristupni put do njihove kuće koji želi da sruši “Grand trejd”, a mašine su jutros upućene s namjerom da im se osigura privremeni prilaz puta s druge strane ulice, što oni ne žele.

Prolaz s druge strane nudi im grad i nadležni organi RS, ali Vulići ne žele da im se oduzme prvobitni prilaz porodičnoj kući.

Željko Vulić je nekoliko put svojim tijelom spriječavao bager da uruši taj put, tvrdeći da tako brani opstanak svoje porodice.

Markanović: Privedena tri lica

Željko Vulić priveden je danas u prostorije Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela - sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, rekla je Srni portparol banjalučkog CJB Marija Markanović.

 Markanovićeva je dodala da su privedeni i Vulićevi sinovi zbog ometanja državnog organa u vršenju javnih funkcija.

Ona je navela da su Vulić i njegovi sinovi narušavali javni red i mir, prilikom pružanja asistencije Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka na izgradnji javne saobraćajnice u Ulici Svetozara Markovića.

"Lica su svojim vozilom spriječila prilazak građevinskih mašina gradilištu. Na više izdatih upozorenja i naređenja lica da prestanu sa narušavanjem javnog reda i mira, lica su se oglušila, te su lišena slobode i privedena u prostorije CJB Banjaluka", dodala je Markanovićeva.

Prilikom privođenja, oni su upoznati da po zakonu imaju mogućnost da zahtjevaju medicinski pregled, na šta su sva trojica pristala.

Ona je naglasila da su navedena lica pružala aktivan i pasivan otpor prilikom privođenja i tom prilikom su tri policijska službenika zadobila tjelesne povrede, od kojih jedan teže.

Administrativna služba se ograđuje od incidenata

Administrativna služba grada Banjaluka ograđuje se od današnjih incidenata koji su se desili u blizini porodične kuće Željka Vulića i obavještava javnost da ničim nije doprinijela ovoj situaciji.

Iz Administrativne službe grada navode da su zaposleni u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja danas pristupili gradnji javne saobraćajnice u Ulici Svetozara Markovića, i to u skladu sa planskom dokumentacijom i odobrenjem za građenje, te ističu da ovi radovi nemaju veze sa onim na građevinskoj parceli preduzeća "Grand trejd".

U saopštenju je precizirano da je riječ o saobraćajnici, koja služi za nesmetan prilaz parceli Vulića, a dio je trase budućeg puta predviđenog regulacionim planom.

"Dakle, ovi radovi nisu bili ni u kakvoj vezi sa radovima koji se odvijaju na građevinskoj parceli preduzeća `Grand trejd`“, saopšteno je iz Administrativne službe grada Banjaluka.

U saopštenju piše da je Željko Vulić ranije prvo prihvatio, a zatim, sa grupom nepoznatih lica ometao i fizički onemogućio izgradnju puta, te da je zatražena asistencija Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka radi podrške nadležnom odjeljenju pri izvođenju radova, jer je izgradnja ove saobraćajnice zakonska obaveza grada.

"Nažalost, desio se incident u kojem je gospodin Vulić teže povrijedio pripadnike CJB Banjaluka koji su vršili dužnost. Poslije toga, nesmetano je nastavljena izgradnja puta", navodi se u saopštenju.

Iz Administrativne službe grada Banjaluka ističu da nisu tačne informacije da je grad, odnosno gradonačelnik Slobodan Gavranović, zatražio asistenciju policije da se navodno zaštite radne mašine "Grand trejda", posebno jer je radove na pristupnoj saobraćajnici, po nalogu Odjeljenja, izvodilo drugo preduzeće.

Željko Vulić priveden je danas u prostorije CJB  Banjaluka zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela - sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, rekla je Srni portparol banjalučkog CJB Marija Markanović.

Markanovićeva je dodala da su privedeni i Vulićevi sinovi zbog ometanja državnog organa u vršenju javnih funkcija.

Ona je navela da su Vulić i njegovi sinovi narušavali javni red i mir, prilikom pružanja asistencije Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka na izgradnji javne saobraćajnice u Ulici Svetozara Markovića.

Jovičić: Policija postupala po zahtjevu Gradske uprave

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da su pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka jutros u blizini porodične kuće Željka Vulića u ovom gradu postupili u skladu sa zahtjevom Gradske uprave.

"Policija Republike Srpske je na usluzi svim građanima. Poštujemo zakon. Ispoštovali smo zakonsku proceduru i u ovom slučaju", istakao je Jovičić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Jedinica za profesionalne standarde će utvrditi da li su policajci prekoračili ovlaštenja.

On je najavio da će posjetiti povrijeđenog policajca u Kliničkom centru Banjaluka, nakon čega će medije obavijestiti o zdravstvenom stanju ovog pripadnika MUP-a, kao i Željka Vulića i njegovog sina Slobodana, koji su privedeni zbog napada na službeno lice.

Načelnik Uprave policije Darko Ćulum istakao je da je danas u Banjaluci teže povrijeđen komandir Jedinice za podrške koji ima dvostruki prelom noge, te da su dva policijska službenika lakše povrijeđena dok su pružali asistenciju koju je tražila Gradska uprava radi izgradnje saobraćajnice na gradskom građevinskom zemljištu.

"Riječ je o zemljištu koje nije u vlasništvu porodice Vulić, niti firme 'Grand trejd'. U ranijim pokušajima u izgradnji ove saobraćajnice radnici su bili fizički ometani da izvode radove. U skladu sa procedurama, juče smo sa Željkom Vulićem i njegovim bratom obavili informativni razgovor u kojem su nam oni rekli da neće ometati izvršenje radova, što su, ipak, učinili", pojasnio je Ćulum.

On je dodao da su Željko Vulić i njegov sin Slobodan jutros sjedili u putničkom vozilu u svom dvorištu i došli do zemljišta na kojem su se izvodili radovi sa namjerom da ih spriječe.

"Nakon toga izdato im je zakonsko naređenje da napuste vozilo na šta su se oni oglušili i nastavili voziti vozilo ugrožavajući bezbjednost policajaca koji su vršili asistenciju", istakao je Ćulum.

On je rekao da će unutrašnjom kontrolom biti utvrđeno da li su policajci upotrijebili prekomjernu silu prema Vulićima.

Prema riječima Ćuluma, ukoliko Vulići budu imali povreda biće upućeni na ljekarski pregled u Klinički centar Banjaluka.

Četiri lica zbrinuta u UKC-u

Četiri lica zbrinuta su danas u UKC Banjaluka nakon incidenta koji se desio danas u Banjaluci, kada su privedeni Željko Vulić i njegovi sinovi zbog ometanja službenih lica u vršenju dužnosti.

U Kliničkom centru rekli su Srni da jedno od povrijeđenih lica ima povredu potkoljenice i da se nalazi na Klinici za traumatologiju, gdje će biti i operisano.

"Drugo lice, koje je lakše povrijeđeno, zbrinuto je i nalazi se u Kliničkom centru Banjaluka. Treće lice nalazi na Klinici za neurologiju i dijagnostika je u toku. Četvrto lice pušteno je na kućno liječenje, nakon što je pregledano", rečeno je u Kliničkom centru Banjaluka.

Željko Vulić biće sproveden u Okružno tužilaštvo

Željko Vulić, kojeg je policija privela zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela - sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, biće sproveden u banjalučko Okružno tužilaštvo na dalje postupanje, rekla je Srni portparol banjalučkog CJB Marija Markanović.

Markanovićeva je dodala da će njegovim sinovima biti uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja - ometanje državnog organa u vršenju javnih funkcija, nakon čega će biti pušteni na slobodu.

Vulić i njegovi sinovi narušavali su danas javni red i mir, prilikom pružanja asistencije Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka na izgradnji javne saobraćajnice u Ulici Svetozara Markovića.

Markanovićeva je ranije rekla Srni da su navedena lica pružala aktivan i pasivan otpor prilikom privođenja i tom prilikom su tri policijska službenika zadobila tjelesne povrede, od kojih jedan teže.

Nakon ovog incidenta, u Kliničkom centru Banjaluka zbrinuta su tri lica, dok je četvrto nakon pregleda pušteno na kućno liječenje.

Povrijeđeni policajac na operaciji

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da je policajac Slaviša Trifković, koji je povrijeđen u policijskoj intervenciji kod gradilišta preduzeća "Grand trejd" u Banjaluci, pripremljen za operaciju i da se dobro osjeća.

Vasić, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Radislavom Jovičićem u Kliničkom centru posjetio povrijeđenog Trifkovića, rekao je da će nakon jutrošnjih dešavanja biti pokrenuta redovna procedura.

"Nema nijedan razlog da ne bude podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, s obzirom da je vozilo korišteno kao sredstvo izvršenja i da je lice povrijeđeno", rekao je Vasić.

On je ponovio da je zahtjev za asistenciju policije stigao od Administrativne službe grada Banjaluka, jer je riječ o zemljištu u njihovom vlasništvu i da nema veze sa preduzećem "Grand trejd", sa kojim, kako je rekao, Banjalučanin Željko Vulić ima stalne probleme.

Prema riječima dežurnog ljekara na Klinici za traumatologiju Milorada Marana, policajac Slaviša Trifković primljen je sa prelomom lišnjače i medijalnog gležnja rototornim mehanizmom, a hirurški zahvat trebalo bi da bude obavljen danas.

On je rekao da bi pacijent trebalo da bude hospitalizovan do početka naredne sedmice.

Željko Vulić priveden je danas u prostorije Centra javne bezbjednosti Banjaluka zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela - sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, rekla je ranije Srni portparol banjalučkog CJB Marija Markanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije