Ex -Yu

Tadić: U Srbiji nema mesta za zločince

Tadić: U Srbiji nema mesta za zločince
Tadić: U Srbiji nema mesta za zločince

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Srbija otvoreno, odgovorno i demokratsko društvo, koje stremi članstvu u zajednicu evropskih naroda i da u takvoj zajednici nema mjesta za one koji su počinili zločine protiv čovječnosti, kao što je holokaust iz Drugog svjetskog rata.

 "U tom društvu nema mesta onima koji su počinili zločine, kao što su bili logori Treblinka, Jasenovac, Birkinau, Staro sajmište, Novi Sad, Jajinci", naveo  je Tadić na državnoj manifestaciji u Beogradu kraj Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu povodom 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.  Tadić kaže da će uvijek biti na strani onih čiji je identitet ugrožen i  zalagati se da se jevrejska i druge nacionalne zajednice u Srbiji osjećaju se ravnopravnim. 

 Predsjednik Srbije ukazao je na pojedina nastojanja da se revidira istina o nacističkim zločinima, zaboravi holokaust,   obnovi šovinizam, etnički, vjerski i druge vrste fanatizma, te naglasio da se to u Srbiji ne može i ne smije dogoditi. 

"Nikada nećemo, niti bi iko ikada smeo da prihvati da se drugi ugrožavaju i poništavaju samo zato što su različiti od nas, što su pripadnici druge verske ili etničke grupe", naglasio  je Tadić.

On je naveo da je neprihvatljiva netrpeljivost, isključivost ili omraza kojoj smetaju ove razlike, te dodao da nikakve predrasude ili mržnje ne mogu ugroziti uvjerenje da je zajednički identitet iznad svega toga.

On je podsjetio da je u logorima Staro sajmište i Jajinci u Beogradu ubijeno i gasom ugušeno više od 7 000 Jevreja, među kojim je bio veliki broj  žena i djece, te ukazao da su u logoru nastradali i mnogi Srbi.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković je rekao da na današnji dan treba čuvati sjećanje na žrtve da se ovako nešto nikada ne bi desilo u budućnosti, te istakao da fašizam nastupa kada se zaborave ljudske vrijednosti.

Centralnoj državnoj manifestaciji odavanja počasti povodom obilježavanja 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, prisustvovali su preživjeli, potomci žrtava, predstavnici Jevrejske zajednice grada Beograda, članovi diplomatskog kora, kao i holandski diplomata za istraživanje holokausta Karel Deber i pripadnici vjerskih zajednica.

Na Spomenik žrtvama genocida vijence je položio Tadić, Marković,  porodice žrtava, predstavnici jevrejske zajednice i diplomatskog kora.

U okviru obilježavanja 27. januara predviđeno je i otvaranje izložbe o "Holokaustu u Srbiji 1941 - 1944." u Muzeju istorije Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije