Ex -Yu

Sukob navijača Partizana i kosovske policije na Merdaru, desetine ranjenih

Sukob navijača Partizana i kosovske policije na Merdaru, desetine ranjenih
Sukob navijača Partizana i kosovske policije na Merdaru, desetine ranjenih

BEOGRAD - Grupa navijača fudbalskog kluba Partizan koja je iz Beograda organizovano krenula na obilježavanje Vidovdana na Gazimestanu povrijeđena je jutros na administrativnom prelazu Merdare poslije sukoba sa kosovskom policijom.

Hitna služba Doma zdravlja iz Kuršumlije, prema posljednjim informacijama, zbrinula je danas 20 ranjenih sa administrativnog prelaza Merdare i ukazana im je ljekarska pomoć.

Kako "Blic" saznaje incident se dogodio oko osam sati ujutru.

Doktor Zoran Vučković iz Kuršumlije kazao je agenciji Beta da svi povrijeđeni imaju rane od vatrenog oružja, ali da ne zna da li od bojeve municije ili gumenih metaka.

- To su uglavnom teže povrede i zato su svi upućeni na Hirurgiju u Prokuplju - rekao je Vučković.

Od toga je 10 ranjenih jutros poslato na Odjeljenje hirugije bolnice u Prokuplju.

Iako doktori prokupačke bolnice ne mogu da potvrde da li je na mladiće pucano gumenim mecima ili bojevom municijom, jedan od povrijeđenih navijača rekao je da je to učinjeno bojevom municijom.

- Organizovano smo krenuli na Gazimestan da obeležimo Vidovdan. Bez ikakvih problema smo prešli našu granicu kada nas je na Merdarama zaustavila Kosovska policija. Rekli su nam da tu nećemo proći i da nema šta da tražimo na Kosovu. Usledilo je komešanje, a zatim i tuča. U jednom trenutku policajci su na nas zapucali bojevom municijom - rekao je D.B. iz Beograda dok je na nosilima unošen u prokupačku bolnicu.

Navijači su autobusom krenuli na Gazmestan povodom Vidovdana.

Na administrativnom prelazu Meradare zaustavila ih je kosovska policija koja pokušala da ih vrati nazad, a zatim je došlo do incidenta i do oružne paljbe na njih.

Kako je rečeno iz MUP-a Srbije 54-oro Srba je jutros rano prešlo administrativnu liniju na Rudnici i Jarinju uputivši se prema Gazimestanu na obilježavanje Vidovdana. Njih je zaustavila kosovska policija kod Vučitrna i onemogućila im dalji prolazak, zahtijevajući da se vrate preko administrativnog prelaza Merdare gdje je došlo do sukoba.

U sukobu su, kako je rečeno, najvjerovatnije, korišćeni suzavac i gumeni meci.

Kosovski ministar policije Bajram Redžepi nije za Tanjug želio da komentariše jutrošnje incidente na Merdaru rekavši kratko da je u parlamentu.

On je međutim za Radio Slobodna Evropa, kazao da je u incidentima kod administrativnog prelaza Merdare povrijedjeno nekoliko pripadnika Kosovske policije.

On je precizirao da su pripadnici policije povrijedjeni u pokušaju da onemoguće prelazak grupe Srba na Kosovo i da su oni tom prilikom policajce gadjali kamenicama.

"Vratili smo natrag grupu poznatu kao 'Delije', koji su inače poznati kao nacionalisti. U tom slučaju povrijedjeno je nekoliko policajaca i uglavnom se radi o povredama kamenicama", rekao je Redžepi.

On je dodao i da se "čula i pucnjava iz vatrenog oružja, ali da je to bilo iz pravca Srbije", rekao je Redžepi.

Portparolka Zdravstvenog centra "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju Jelena Pantović kazala je da je u toku zbrinjavanje svih ranjenih osoba.

Portparolka policijske uprave u Prokuplju Tamara Kocić rekla je da ta policijska uprava neće davati nikakve informacije o ovom incidentu jer to, kako kaže, spada u nadležnost Kosovske policije.

Inače, ovo je treći incident na Kosovu od jutros. Prema rečima regionalnog portparola kosovske policije, grupa ljudi koja je iz Srbije došla na Kosovo jutros je kamenicama gađala pripadnike kosovske policije na glavmom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici. Takođe, rano jutros nepoznata lica ispalila su nekoliko hitaca na punkt multietničke polcije u Dobrosinu, u opštini Bujanovac.

Teroristički napad na policijski punkt kod Bujanovca

U albanskom selu Dobrosin kod Bujanovca rano jutros se dogodio novi teroristicki napad na punkt multietničke policije sa teritorije Kosova i Metohije u kojem je jedan policajac lakše povrijeđen, izjavio je Tanjugu portparol Policijske uprave u Vranju Dragan Stamenković.

Napad je izvršen jutros u 4.20 sati u selu Dobrosin, koje se nalazi 16 kilometara zapado od Bujanovca, kazao je on.

"U ovom, drugom po redu terorističkom napadu na policijski punkt u selu Dobrosin, na administrativnoj liniji sa Kosovom, lakše povrede zadobio je policajac iz Bujanovca Branislav Marković, kome je jedan projektil okrznuo leđa“, izjavio je Stamenković.

On je dodao da su i ovoga puta, kao i 17. maja, jedan ili više terorista sa teritorije Kosova i Metohije, izvršili rafalni napad na objekt policije u kome su se tada nalazila četiri policajca.

Stamenković je rekao da u ovom trenutku ne može da da bilo kakve druge podatke s obzirom da su policijski eksperti za pretragu terena već na mjestu napada.

U Dobrosinu je i Nada Čović, istražni sudija, potvrđeno je Tanjugu u Višem sudu u Vranju.

Selo Dobrosin, u kome ima oko 150 domaćinstava i 740 stanovnika, poznato je po tome što je tu početkom januara 2000. godine, stvorena takozvana Oslobodilačka vojska Preševa, Medvjeđe i Bujanovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije