Ex -Yu

Skopska televizija rekonstruisala petostruko monstruozno ubistvo

Skopska televizija rekonstruisala petostruko monstruozno ubistvo
Skopska televizija rekonstruisala petostruko monstruozno ubistvo

SKOPLJE - Šta se sve dešavalo 12. aprila uveče na vještačkom jezeru kod sela Smiljkovci, gdje su ubijena četiri mladića i jedan muškarac, pokušala je da djelimično rasvijetli privatna televizija Kanal 5 iz Skoplja, koja je emitovala svoju rekonstrukciju tog zločina.

Rekonstrukcija počiva na novim detaljima petostrukog ubistva, o kome je makedonskoj javnosti pruženo vrlo malo podataka.

TV magazin KOD, posvećen istraživačkom novinarstvu, pozivajući se na informacije sa obdukcije i izjave porodica žrtava, navodi da su se ubice žrtvama približili tako da nisu imali vremena da pobjegnu.

Aleksandar, Kire, Cvetančo i Filip, četvorica drugova koji su bili na jezeru na pecanju spremali su da krenu kući, kada su došle ubice. Prema rekonstrukciji KOD-a, bilo je najmanje trojica ubica, dok je jedan sjedio u automobilu i pazio da neko ne naiđe.

Sa uperenim oružjem, prema rekonstrukciji ove emisije, oni su prisilili žrtve da kleče licem prema zemlji, postavljeni polukružno i leđima okrenutim prema jezeru, a zatim u njih pucali sa tri strane.

Sve se odigralo veoma brzo, u jedva pet minuta. Nisu ih vezivali, niti mučili, navodi KOD. U dječake je pucano iz tri tipa oružja, dva pištolja od 9mm i jednog automata, najvjerovatnije "kalašnjikova".

Aleksandar i Filip su bili pogođeni sa dva metka, Cvetančo sa tri, a Kire sa pet.

Pucano im je istovremeno u gornji dio tijela. Najviše metaka je bilo kod 45-godišnjeg Borče Stefanovskog iz sela Creševo koji je kasnije primijećen i na njega je pucano rafalno.

Porodice su za emisiju KOD ispričali kako je Aleksandra zvala njegova sestra oko 19:45 sati, jer je padao mrak, a on se još nije vratio kući.

Ona mu je čula glas i disanje koje je, kako je rekla, bilo teško i nerazumljivo, što navodi da su neke od žrtava tada još bile žive.

Njegova sestra je još jednom pokušala da ga pozove, ali poslije samo jednog minuta telefon je već bio isključen, a KOD pretpostavlja da su mobilne telefone isključile ubice, ali ih nisu uzeli.

Jedino je Filipov telefon ostao uključen i njegovi su ga roditelji čitavu noć zvali, sve dok ga oko 4 sata ujutro policija nije isključila.

Prema istraživanju KOD-a, ubice su svoj surovi posao završili tako da su žtvama prije odlaska pucali sa po jednim metkom u potiljak.

Što se tiče automobila "opel omega" koji je pronađen desetak kilometara od mjesta zločina i na kome postoje tragovi zemlje iz okoline jezera, u emisiji se iznosi mogućnost da je to bio mamac, odnosno da je namjerno postavljen da bi se zavarali tragovi, a da su ubice otišle drugim vozilom.

Taj automobil, kako navodi KOD, ostavljen je na skoro istom mjestu gdje je bilo ostavljeno vozilo korišteno u pljački 50.000 evra iz ekspoziture Prokredit banke u centru Skoplja prije nekoliko godina, a za koje su kosovski biznismen Florim Maloku i još trojice Albanaca osuđeni na po osam godina zatvora.

KOD, takođe, pretpostavlja da ni vrijeme ubistva uopšte nije odabrano slučajno, jer je palo na Veliki četvrtak.

Analitičari: Ubice moguće plaćenici koji rade za strance

SKOPLjE - U nedostatku zvaničnih informacija o počiniocima i motivima petostrukog ubistva koje se dogodilo 12. aprila kod Siljkovskog jezera blizu Skoplja, analitičari ocjenjuju da je vrlo vjerovatno da su ubice plaćenici koji rade za neku obavještajnu službu ili državu.

Zamjenik makedonskog ministra spoljnih poslova, inače bivši novinar i pripadnik Obavještajne agencije Zoran Petrov ne isključuje tu mogućnost.

"Mene zanima ko stoji iza tog ubistva, da li su to možda neke obavještajne službe ili možda cak i država", kazao je Petrov u emisiji KOD na televiziji Kanal 5 televiziji gdje je emitovana rekonstrukcija petostrukog ubistva.

Petrov taj stav temelji na zaključku da "informacije o tome da se u Makedoniji događa specijalni rat dolaze iz zemalja kojima smeta društvo kakvo je makedonsko, u kom sve nacionalnosti imaju svoja prava za razliku od nekih zemalja gdje se pojedine manjine uopšte ne priznaju". Petrov međutim nije precizirao koje su to zemlje.

Upitan da li je obavještajna ili kontraobaveštajna služba u Makedoniji mogla spriječiti ubistvo, Petrov je kazao da se ovakvi napadi događaju i drugim zemaljima i da se takva djela ne mogu lako spriječiti "zato što se spremaju u velikoj konspirativnosti".

Sličan stav ima i Aleksandar Dinevski koji je krajem devedesetih bio funkcioner u kontraobavešatjnoj službi policije, a sada je privatni detektiv.

Dinevski smatra da se sada Makedonsko ministratvo unutrašnjih poslova mora oduprijeti izazovima i pritiscima javnosti i razriješiti zločin bez ikakvih uticaja sa strane.

"Prije nego što se donesu bilo kakvi zaključci i prije nego se otkrije ko je ubica moramo se držati toga da je ovo samo jedan kriminalni čin", rekao je Dinevski koji ipak smatra da nije isključeno da su ubice plaćeni profesionalci.

"Ti psi rata postoje na Balkanu i na žalost učestvovali su u više ratova i u regionu i van njega, oni ne poznaju niti vjeru niti naciju", kazao je Dinevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije