Ex -Yu

Delegati HDZ-a birali rukovodstvo

Delegati HDZ-a birali rukovodstvo
Delegati HDZ-a birali rukovodstvo

ZAGREB - U Zagrebu je održan sabor doskora vladajuće, a sada najveće opozicione stranke u Hrvatskoj - HDZ-a, na kojem je trebalo da budu izabrani predsjednik i novo rukovodstvo stranke.

Ukupno 2.017 delegata stranke biralo je predsjednika između pet kandidata - Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića. Do zatvaranja ovog broja "Nezavisnih" ishod glasanja nije bio poznat.

Analitičari su ocijenili da u slučaju da za predsjednika stranke bude izabran bilo ko osim Ivana Domagoja Miloševića stranci predstoji drastičan zaokret udesno. Milošević je jedini kandidat koji HDZ može zadržati u političkom centru, u koji je tu stranku uveo Ivo Sanader, ali njegova pobjeda nije realna koliko pobjeda Karamarka, Kosorove ili Milinovića.

Najjači adut Kosorove zapravo je Vladimir Šeks, HDZ-ova "siva eminencija", koji nikad nije bio na gubitničkoj strani.

Svako od kandidata za predsjednika je imao 14 minuta za predstavljanje.

"HDZ ne treba kroatizirati, jer je ovo HDZ koji je izborio hrvatsku državu, uveo višestranačje", rekla je Kosorova, aktualna šefica stranke, odgovarajući pri tome Karamarku.

Program Kosorove zasniva se na zaštiti Hrvatske kao socijalne države, zaštiti hrvatskih veterana, imena osnivača stranke Franje Tuđmana i hrišćanskih vrijednosti.

Karamarko, bivši ministar unutrašnjih poslova koji je u HDZ ušao prošle jeseni, smatra da se "HDZ treba vratiti svojim korijenima", ali i proći katarzu te postati savremena evropska stranka, jer Hrvatska ulazi u EU.

Kako su objavili hrvatski mediji, za njega kruže glasine da je podršku unutar stranke "osigurao" podacima prikupljenim u vrijeme špijunske i policijske karijere, te da bi mogao jednog dana sjediti u premijerskoj fotelji.

Tokom sabora, jednoj od delegata je pozlilo, zbog čega je intervenisala Hitna pomoć, a hrvatski mediji objavili su da su najviše koristi od ovog skupa imali ugostiteljski objekti koji se nalaze u blizini dvorane "Lisinski".

Jadranka Kosor je za predsjednicu HDZ-a aklamacijom izabrana na opštem saboru HDZ-a 4. jula 2009, nakon što je njen prethodnik Ivo Sanader 1. jula dao ostavku na mjesto premijera i šefa stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije