Ex -Yu

Bošnjačka stranka za skidanje krstova sa grba Crne Gore

Bošnjačka stranka za skidanje krstova sa grba Crne Gore
Bošnjačka stranka za skidanje krstova sa grba Crne Gore

PODGORICA - Bošnjačka stranka (BS), manja članica crnogorske vladajuće koalicije, založila se danas za promjenu Zakona o državnim simbolima, na način što bi krstovi bili sklonjeni sa grba Crne Gore ili dodati simboli koji adekvatno predstavljaju pripadnike islamske vjeroispovijesti.

Šef poslaničkog kluba BS u crnogorskom parlamentu Suljo Mustafić kazao je da se ta partija zalaže da se državni simboli izmjene, odnosno upodobe multietničkom karakteru Crne Gore.

"Pripadnici islamske zajednice, koji su posvećeni Crnoj Gori i smatraju je svojom državom, ne doživljavaju simbole kao svoje, jer u njima vide obilježja koja nisu njihova", rekao je Mustafić.

Grb Crne Gore čini zlatni dvoglavi orao na crvenom polju, a na grbu se nalaze tri krsta.

Mustafić je, kako prenose podgorički mediji, kazao da Ustavom Crne Gore nisu definisani detalji grba, zbog čega pravno nije složen posao izmjene tog državnog simbola.

Rješenje je ili da se sklone krstovi ili da se stavi i neko obilježje koje kao svoje doživljavaju pripadnici islamske zajednice, kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, u pitanju je legitiman zahtjev BS, jer pripadnici islama čine značajan dio crnogorskog stanovništva.

"Ako je Crna Gora multietnička država, onda ne vidim razlog zašto se ovaj naš legitimni zahtjev ne bi ispunio", kazao je Mustafić.

BS je članica crnogorske vladajuće koalicije od 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije