Društvo

Porodilje moraju primati punu platu

Porodilje moraju primati punu platu
Porodilje moraju primati punu platu

SARAJEVO - Porodiljama u FBiH za vrijeme porodiljskog odsustva s posla mora biti isplaćivana puna plata i na ovome će biti insistirano prilikom usvajanja novog zakona o radu, saglasni su poslanici i delegati Parlamenta FBiH, te sindikalci.

Parlamentarci, koji su u formi nacrta usvojili zakon o radu i uputili ga na javnu raspravu, istakli su da je neophodno ujednačiti prava porodilja na teritoriji cijele FBiH, te isplaćivati im punu platu na teret poslodavaca i države zajedno.

U FBiH porodiljske naknade isplaćuje osam kantona u iznosu od 200 do 450 KM mjesečno, u zavisnosti od kantona, a neki kasne mjesecima poput Zapadnohercegovačkog, koji je prije nekoliko dana isplatio naknadu za avgust 2011. godine. Posavski i Hercegovačko-neretvanski kanton ne isplaćuju ih nikako. Poslodavci po aktuelnom Zakonu o radu niti po nacrtu novog zakona nemaju obavezu da izmire razliku između iznosa naknade i pune plate zbog čega rijetki to i čine.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je da će ovaj klub djelovati amandmanski na zakon da uposlenicama za vrijeme porodiljskog odsustva budu davane plate u punom iznosu koje su primale.

"Dobro je da je zakon prvi put predvidio odsustvo oca i potrebno je majci osigurati puni iznos plate. To treba da pokrije država. Sve je to u cilju boljeg i kvalitetnijeg podizanja potomstva. Jasno je da se s aspekta poslodavca ovo može tumačiti kao dodatni namet, ali postoje stvari koje sežu u domen ljudskih i majčinskih prava", dodao je Osmanović.

Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika SDP-a, kazao je da su u raspravi o Nacrtu zakona insistirali da porodilji bude omogućena naknada u iznosu prosjeka tri njene zadnje plate i da ovo bude pravilo za cijelu FBiH.

Sa ovim vodećim strankama u Parlamentu FBiH slaže se vodeća opoziciona, Savez za bolju budućnost, čiji poslanici smatraju da se poslodavci i država treba da dogovore u kojem će omjeru finansirati naknadu.

"Porodilje moraju biti zaštićene u materijalnom i svakom drugom smislu. Danas mlade majke kalkulišu hoće li zatrudniti i hoće li zbog toga biti ugrožen njihov posao, a poslodavci kada zapošljavaju postavljaju uslov mladim ženama da li planiraju porodicu", rekao je Fehim Škaljić, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber kazao je da je i nekoliko delegata Doma naroda Parlamenta FBiH nedavno uputilo inicijativu da porodiljama bude dat puni iznos plate i da Ministarstvo nema ništa protiv, ali se o ovome moraju očitovati Vlada i poslodavaci.

U Sindikatu upozoravaju da ono što porodilje primaju jedva bude dovoljno za pelene, te da se stoga odlučuju da skrate porodiljsko odsustvo koje po zakonu traje godinu dana. Najavili su, stoga, da će amandmanima na zakon predložiti osnivanje fonda za isplatu porodiljskih naknada u iznosu pune plate i jednako za cijelu FBiH.

"Poslodavci teško ovo prihvataju. Međutim, ima neiskorištenih resursa u FBiH iz kojih porodiljske naknade mogu biti finansirane. Moraju biti zaštićene žene, supruge, majke, sestre", rekao je Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, dok izjavu Mladena Pandurevića, predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH, nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije