Društvo

Banje, skijanje i rafting turistički aduti RS

Banje, skijanje i  rafting turistički aduti RS
Banje, skijanje i rafting turistički aduti RS

BANJALUKA - Sve značajnija ulaganja u proteklih nekoliko godina "oživjela" su turističke kapacitete RS i dobrim dijelom podigla standarde na evropski nivo zbog čega se bilježi trend povećanja broja gostiju, prije svega iz zemalja regiona, koji posjećuju RS.

Najveću popularizaciju među domaćim, a sve više i stranim posjetiocima doživjele su banjska, ski i rafting turistička ponuda RS.

Aleksandar Radošević, direktor marketinga Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" iz Teslića, istakao je da ovaj najveći banjski kompleks u RS i BiH uoči proslave svog stogodišnjeg jubileja bilježi rekordne posjećenosti.

On je ukazao da je "Banja Vrućica" prošle godine zabilježila 153.000 noćenja, što je najviši nivo od poslijeratnog perioda naovamo, dok trenutni polugodišnji pokazatelji ukazuju na to da će ova godina biti još bolja.

"Ulaganja su bila od velikog značaja u priči o 'Banji Vrućici'. U renoviranje hotela 'Kardial' investirano je 16 miliona KM, a prije dva mjeseca okončana je rekonstrukcija terapijskog centra u koju su uložena četiri miliona KM, tako da sada s ponosom možemo reći da posjedujemo luksuzan smještaj uz mogućnost izvođenja rehabilitacije na evropskom nivou", rekao je Radošević.

"Banja Vrućica" iz Teslića prošle godine zabilježila 153.000 noćenja, što je najviši nivo od poslijeratnog perioda naovamo

U sastavu kompleksa "Banja Vrućica" nalaze se četiri hotela - "Kardal", "Posavina" "Srbija" i "Hercegovina", čiji je ukupni smještajni kapacitet oko 1.000 ležajeva. Veoma specifičan resurs "Banje Vrućice" je termo-mineralna voda, koja posjeduje visoko cijenjene karakteristike za tretman kardio-vaskularnih oboljenja zbog čega je ova banja postala poznata u širem regionu.

"Banja Vrućica" je ujedno najveći kongresni centar u RS, a posljednjih godina je u svoje sadržaje uvela wellness i sportsko-rekreativni program.

Drugi turistički adut RS je planina Jahorina, koja pored regionalno poznatog ski-centra, postaje i sve poznatija po sportsko-rekreativnim ljetnim programima.

Dragan Sokolović, rukovodilac prodaje i marketinga u Olimpijskom centru "Jahorina", istakao je da će ta planina zahvaljujući realizaciji sve većeg broja kampova, te projekata omladinskog turizma i škola u prirodi, obezbijediti dodatnih 30.000 noćenja godišnje.

"Konceptom ulaganja Vlade RS u Jahorinu urađeno je mnogo na modernizaciji skijališta i kosog transporta, dok je konstantnim povećavanjem broja površina koje se osnježavaju vještačkim snijegom kvalitet skijanja na Jahorini podignut na viši nivo", rekao je Sokolović.

Na Jahorini tokom cijele godine s kapacitetom od 400 ležajeva radi hotel "Bistrica", a u OC "Jahorina" se nadaju skorom ulasku u fazu renoviranja ovog hotela. Planina posjeduje veoma visok nivo smještajnih kapaciteta, a u budućnosti je očekuje dodatno infrastrukturno uobličavanje.

Ulaganjem Vlade RS u Jahorinu urađeno mnogo na modernizaciji skijališta i kosog transporta

Rijeke u RS predstavljaju, takođe, značajne turističke resurse. To su najbolje ove godine potvrdili rezultati istraživanja "National Geographica" i američkog sajta "SmarterTravel.com", koji je rafting ponudu RS i BiH uvrstio među 10 najboljih avanturističkih destinacija u svijetu ovog ljeta.

Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba "Kanjon", istakao je da su nakon dugogodišnjeg rada, te organizacije Svjetskog rafting prvenstva 2009. stvoreni preduslovi da Vrbas postane regionalno poznata turistička destinacija.

"Naša ponuda, pored raftinga, uključuje hranu, prevoz i obilazak atraktivnih mjesta u Banjaluci, a s obzirom na to da se glas o ljepotama i našoj ponudi pročuo, očekujemo dolazak sve većeg broja svjetskih tur-operatora", rekao je Pastir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije