BiH

Stabilna politička situacija, koalicija i poslije izbora

Stabilna politička situacija, koalicija i poslije izbora
Stabilna politička situacija, koalicija i poslije izbora

BANJALUKA - Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik i Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić ocijenili su danas na sastanku u Banjaluci da je politička situacija u Republici Srpskoj stabilna i da nema elemenata destabilizacije.

Dodik je istakao da je značajna uloga Republike Srpske u svim političkim procesima u BiH.

"Ostaće snažna koalicija SNSD-a i DNS-a i nakon izbora. Saglasni smo da je dejtonska BiH okvir našeg političkog djelovanja", rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska na najbolji mogući način ulazi u izbornu kampanju.

"Ove dvije partije zaustavile su derogaciju Srpske i prenos nadležnosti na nivo BiH. Vratili smo subjektivitet Republici Srpskoj, koju razvijamo na najbolji mogući način, za razilku od perioda do 2006. godine", istakao Dodik.

On je naglasio da je prva faza stabilizacije Republike Srpske završena i da ove dvije partije spremno kreću u drugu fazu koja podrazumijeva dalje jačanje Srpske, pogotovo u ekonomskom smislu.

"BiH će se vratiti na izvorna dejtonska ovlaštenja ili je neće biti. Prepreke koje imamo u Sarajevu bitno utiču na mogućnost daljeg razvoja Srpske, a primjeri za to su projekti `Južni tok`, izgradnja autoputa...", dodao je Dodik.

Na sastanku je bilo riječi i o sanaciji štete od poplava u Republici Srpskoj.

Dodik je ocijenio da sanacija šteta od poplava protiče dobro, izrazivši zabrinutost zbog novog nevremena u Srpskoj.

On je naveo da Prijedor ulaže ogromne napore na razvoju infrastrukture i na zapošljavanju građana.

"Institucije Republike Srpske i grad Prijedor zajednički rade na realizaciji određenih investicija, među kojima je izgradnja nadvožnjaka. Prijedor zaslužuje veću pažnju investitora iz Srpske i regiona", rekao je Dodik i napomenuo da je prioritet u narednom periodu, osim izgradnje auto-puta od Rače do Brčkog, i izgradnja auto-puta Banjaluka – Prijedor.

Pavić, koji je i gradonačelnik Prijedora, istakao je da je u tom gradu podijeljeno 1.500 platnih kartica, ocijenivši da su građani Republike Srpske solidarni i da žele da pomognu područjima pogođenim poplavama.

"Gdje funkcionišu institucije, kao što je to u Prijedoru, lakše se saniraju posljedice od šteta. Moramo obnoviti školske objekte prije početka školske godine, kao i privredne objekte", rekao je Pavić, ocijenivši da je Fond solidarnosti u funkciji građana i privrede.

Prema njegovom mišljenju, opštine nisu oštećene prilikom raspodjele sredstava od PDV-a.

Pavić je naveo da će u Prijedoru biti rekonstruisan vodovod i kanalizacija, da će biti izgrađeni nadvožnjak, sportska dvorana i tržnica.

On je ponovio da je koalicija SNSD-DNS-SP veoma stabilna i da prema građanima treba biti realan i odmjeren.

"Kada bih znao da će sadašnja opozicija uraditi sve što sada obećava građanima zalagao bih se da sada preuzmu vlast. U to ne vjerujem, jer su vlast već obavljali i samo plasiraju nerealne priče", zaključio je Pavić.

Poštivati zakon, ali ne provoditi diskriminaciju  

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da treba poštivati zakone u procedurama zapošljavanja, ali da ne treba da se neko eliminiše samo zato što su mu roditelji poznate javne ličnosti.

"Hajka koja pokušava da se napravi u javnosti apsolutno je nekorektna, nije fer i ne pomaže. Tamo gdje postoje nezakonitosti apsolutno sam protiv bilo kakvih zloupotreba položaja ili slično, ali tamo gdje postoje mogućnosti pod jednakim uslovima, niko ne treba da bude eliminisan i isključen", rekao je Dodik.

On je dodao da je sin Željke Cvijanović ozbiljan i dobar momak, koji je redovno završio Arhitektonski fakultet u Banjaluci i završava magisterij na državnom fakultetu u Beogradu.

"Riječ je o potencijalno velikom stručnjaku i dobrom momku i mislim da je dobro da se on zadrži u Republici Srpskoj", rekao je Dodik i dodao da ako postoji neko bolji iste struke kao sin Cvijanovićeve i ima bolje ocjene, taj drugi treba da bude zaposlen, ali da ne treba nekoga diskriminisati samo zato što je nečije dijete.

Dodik je rekao da i kćerka Svjetlane Cenić radi u "Transparensi internešnelu", ali da mediji o tome ne izvještavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije