BiH

Radivojević: Nisam ni u SDA ni u SDP-u

Radivojević: Nisam ni u SDA ni u SDP-u
Radivojević: Nisam ni u SDA ni u SDP-u

SARAJEVO - U Vladi radim sam i ne pripadam nijednom taboru, a kako ću se izjasniti o inicijativi 56 poslanika za pokretanje nepovjerenja Vladi Federacije odlučiću kada vidim šta su navedeni razlozi.

Ovo je danas za "Nezavisne" izjavio Desnica Radivojević, ministar prostornog uređenja FBiH i federalni dopremijer, koji je ljetos izazvao nezapamćenu krizu izvršne vlasti odlukom da napusti SDA i pređe u SDP. Podsjećamo, reagirao je predsjednik FBiH Živko Budimir, koji ga je smijenio, međutim, Radivojević se nedavno vratio u Vladu i radi u punom kapacitetu, nakon što je Budimir na opće iznenađenje poništio sopstvenu odluku.

"Ne pripadam nijednom taboru, ni SDA, ni SDP, a o inicijativi za pokretanje nepovjerenja Vladi ću se izjasniti po sopstvenoj savjesti, bez ikakvih pritisaka i jedne i druge strane", rekao je juče Radivojević, a uoči današnje sjednice Kolegija Vlade, koji čine premijer Nermin Nikšić i njegova dva zamjenika, Desnica Radivojević i Jerko Ivanković Lijanović.

Radivojevićeva pozicija i uloga pokazala se iznimno značajnom, s obzirom na to da je nakon raskida koalicije nekadašnjih partnera iz SDA i SDP-a u Vladi FBiH zavladao status kvo i odnos snaga osam naprema osam. Upravo je Radivojević trebalo da bude "jezičak na vagi" u donošenju ključnih odluka, međutim, sve su prilike da je on izabrao u međuvremenu treći formirani tabor, onaj koji, prema nekim spekulacijama, predvodi upravo Lijanović i grupa ministara iz NS Radom za boljitak i HSP-a.

Lijanović je juče za "Nezavisne" potvrdio da na sjednici Kolegija očekuje da konačno bude upoznat s inicijativom 56 poslanika.

"Pretpostavljam da ćemo zahtjev kandidirati za sjednicu Vlade. Ali dok ne vidim razloge za smjenu koje su naveli poslanici, ne mogu se očitovati kako ću glasati", rekao je Lijanović.

U međuvremenu, nastavljene su konsultacije predsjednika FBiH Živka Budumira s liderima nove četvorke (SDP, SBB i dva HDZ-a) u vezi s mogućom rekonstrukcijom Vlade, koju priječi upravo Budimir. On se juče sastao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a glavna poruka sa sastanka bila je da bi jedan od prvih koraka s ciljem moguće rekonstrukcije Vlade bio pokretanje izmjena Zakona o Vladi FBiH na način da svaku odluku mora donijeti barem trećina ministara iz reda svakog naroda.

"Ovo je proces u kome treba da se usaglašavamo i dogovaramo. Ono što mogu reći jeste da teško da mogu prihvatiti poziciju u kojoj ću ispunjavati nečije zahtjeve bez ikakvih uvjeta i da je to isključivo volja nove parlamentarne većine", rekao je Budimir nakon sastanka. Na pitanje koji su njegovi uslovi i hoće li dati podršku Nikšiću da ponovo bude premijer, Budimir je odgovorio da će to reći predsjednicima stranaka kada o tome budu razgovarali.

Radončić je rekao da će najvjerovatnije u naredni ponedjeljak biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebalo da bude izglasano nepovjerenje Vladi. Do tada, o svemu se treba očitovati i sama Vlada.

"Mislim da smo napravili nekoliko preciznih iskoraka u smislu šta očekujemo jedni od drugih. Za mene je najvažnija stvar da će se ići u proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH", rekao je Radončić, koji je, kako je rekao, na razgovor sa Budimirom došao s idejama, prijedlozima, sugestijama i zahtjevima "četvorke".

Tehnički mandat

Na pitanje koliko je dobro što je Nikšić najavio da će iduću sjednicu Vlade prekinuti i tako ući u tehnički mandat, te da će se Vlada sastajati samo po ekstremno bitnim pitanjima, Radončić je odgovorio da se ulazi u neprincipijelnu poziciju da parlamentarna većina nema svoju vladu.

"Oni koji imaju većinu treba što prije da dobiju svoju vladu i rade u interesu zemlje", naveo je Radončić. U Parlamentu FBiH juče su kazali da još ne znaju kada će biti sjednica, te da čekaju očitovanje Vlade FBiH o zahtjevu većine poslanika za izglasavanje nepovjerenja. Prema informacijama iz Vlade, ministri o tome treba da se izjasne na sjednici u četvrtak, nakon očitovanja Kolegija Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije