BiH

Puno stranaka, a premalo fotelja

Puno stranaka, a premalo fotelja
Puno stranaka, a premalo fotelja

SARAJEVO - Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH, iako je za to rok istekao 19. decembra, neće biti osnovana u dogledno vrijeme jer sve stranke zastupljene u parlamentu BiH žele da u nju imenuju svoje članove, a na raspolaganju im je samo šest mjesta.

"Svjesni smo da smo probili zakonski rok i kao Klub prvi smo na to upozorili. Sve je usporeno jer je puno zainteresovanih stranaka, a malo je pozicija u komisiji. Svaka stranka može predložiti više svojih kandidata", rekao je Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu.

Osnivanje ove komisije propisano je izmjenama Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, kojima je nadležnost utvrđivanja sukoba interesa oduzeta Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK). Izmjene su stupile na snagu 19. novembra i od tada postojanje sukoba interesa u bh. institucijama niko ne provjerava. Mjesec kasnije trebalo je da bude osnovana komisija za odlučivanje o sukobu interesa, koju će činiti po tri delegata i poslanika bh. parlamenta, te direktor i dva zamjenika direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH.

Strankama vladajuće većine (SDP, SNSD, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) posao imenovanja članova ove komisije otežava i činjenica da su dva mjesta rezervisana za opozicione stranke, pa vladajuća petorka mora podijeliti četiri pozicije.

"Biće tu mnogo zainteresiranih i HDZ BiH očekuje da ima svog predstavnika u ovom povjerenstvu. Na šest pozicija iz parlamenta moraju ravnopravno biti zastupljeni konstitutivni narodi, a opoziciji pripada po jedno mjesto iz Doma naroda i Zastupničkog doma", kazala je Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu naroda, podsjetivši da predsjednik te komisije mora biti poslanik ili delegat iz opozicione stranke.

Ni ona, kao ni predstavnici ostalih stranaka većine nije željela govoriti o imenima svojih kandidata za članstvo u komisiji.

Staša Košarac (SNSD), predsjedavajući Doma naroda bh. parlamenta, kaže da u ovoj stranci još nisu odlučili da li će svog člana predložiti iz ovog ili iz Predstavničkog doma.

"Učestvovaćemo i mi, ali sav ovaj posao zavisi i od prohtjeva drugih stranaka. Svi klubovi stranaka i naroda dostaviće svoj prijedlog Zajedničkom kolegiju koji će prijedloge na odlučivanje poslati u oba doma", istakao je Košarac, odbivši komentarisati nezvanične informacije da bi SNSD u komisiju mogao predložiti poslanika Dragu Kalabića ili Milorada Živkovića.

Mirsad Đugum, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, rekao je da organi njegove stranke još nisu odlučili o kandidatu za članstvo u komisiji, napomenuvši da su svakako zainteresovani da u ovom tijelu imaju svog predstavnika.

Svoje ljude u komisiji koja će odlučivati da li su savjetnici, imenovani i izabrani zvaničnici u sukobu interesa žele i dvije najveće opozicione stranke - SDA i SDS.

Jedino u SDA ne kriju da je njihov kandidat za ovu komisiju Halid Genjac, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

"Predsjednik Sulejman Tihić mene je predložio na sjednici Zajedničkog kolegija kada su klubovi pozvani da pošalju svoje prijedloge", objasnio je Genjac.

On je izrazio bojazan da će duže trajati konstituisanje komisije.

"Problem je što, nakon oduzimanja nadležnosti CIK-u, sada nemamo instituciju za sukob interesa i sad možete istovremeno biti načelnik, ministar i poslanik i to, nažalost, nije kažnjivo", upozorio je Genjac.

Prema nezvaničnim informacijama iz SDS-a, ova partija bi u komisiji za odlučivanje o sukobu interesa željela vidjeti Ognjena Tadića, delegata u Domu naroda, što remeti zakonski omjer po kojem jedna opoziciona stranka ima svog člana iz Predstavničkog, a druga iz Doma naroda.

Kada ova komisija bude imenovana, CIK ima obavezu da joj u roku od 15 dana preda sve predmete iz oblasti sukoba interesa za državni nivo.

Odlučivanje i nove kazne za sukob interesa

- Devet članova komisije odluke donosi većinom glasova

- Ukinuta sankcija zabrane kandidovanja

- Smanjenje do 50 odsto neto plate nova najstroža novčana kazna

- Poziv na podnošenje ostavke jedan od kazni

- Moguća sankcija i prijedlog za razrješenje s dužnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije