BiH

Nezavisne saznaju: Moguć dogovor o presudi iz slučaja Sejdić i Finci

Nezavisne saznaju: Moguć dogovor o presudi iz slučaja Sejdić i Finci
Nezavisne saznaju: Moguć dogovor o presudi iz slučaja Sejdić i Finci

BANJALUKA - Šest vladajućih partija na nivou BiH planiraju sastanak do kraja ovog mjeseca, na kojem je moguć dogovor o implementaciji presude iz predmeta "Sejdić i Finci", saznaju "Nezavisne".

Kako smo saznali, šestorica lidera žele ostvariti kakav-takav rezultat u implementaciji presude, kako bi pokušali ubijediti čelnike država članica EU da BiH dodijele status kandidata na narednom samitu EU, koji će biti održan u junu.

Podsjećanja radi, implementacija presude slučaja "Sejdić i Finci" najvažniji je uslov za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, koji je neophodan da bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Kako bi implementirala presudu, BiH je formirala zajedničku ad hok komisiju u Parlamentarnoj skupštini BiH, koja još nije uspjela predložiti amandmane na koji način riješiti biranje članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda BiH, a da to bude u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990 i jedan od lidera šestorke potvrdio je da se priprema sastanak, koji treba da organizuje HDZ BiH, dodavši da termin još nije usaglašen zbog obaveza lidera, te da postoji spremnost svih da pitanje slučaja "Sejdić i Finci" bude riješeno. Rekao je da postoji mogućnost, ne samo da bude riješeno pitanje delegata u Domu naroda, što i do sada nije bilo sporno, nego mnogo spornije i teže pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Ono što smo na posljednjem sastanku u Banjaluci zaključili je da, ako ćemo riješiti presudu ("Sejdić i Finci"), a očito je da svi to želimo, onda ćemo riješiti sve skupa. Zaključili smo da nema smisla parcijalno ovo rješavati a to je i zahtjev Vijeća Evrope", rekao je Ljubić.

Rekao je da su u toku intenzivne bilateralne konsultacije lidera kako bi se postiglo da sastanak bude zaključen konkretnim dogovorom.

"Imam redovitu komunikaciju sa gospodinom (Draganom) Čovićem (predsjednikom HDZ BiH) i predsjednikom SDA (Sulejmanom Tihićem). Planiram do kraja mjeseca razgovore sa još nekima, a isto tako znam da ostale stranke međusobno razgovaraju i razne opcije se razmatraju i licitiraju sve s ciljem da postignemo dogovor o tim principima da bi to onda povjerenstvo moglo pretočiti u amandmane", rekao je Ljubić.

Meri En Henesi, šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH, rekla je da će ovih dana biti vođene intenzivne aktivnosti na pitanju implementiranja ove presude. Rekla je da naredne sedmice na zasjedanje Skupštine Savjeta Evrope ide Zlatko Lagumdžija, ministar spoljnih poslova BiH, i delegacija BiH, te da se očekuje da daju informaciju šta se preduzima u vezi s implementacijom presude.

"Gospodin Lagumdžija će održati govor na plenarnoj sjednici. Mislim da će mu tamo postavljati razna pitanja o tome i vidjećemo šta će se desiti", rekla je Henesijeva. Dodala je da se nada da će najavljeni sastanak lidera ili riješiti ili barem razjasniti neke stvari.

"U svakom slučaju, 7. i 8. maja generalni sekretar Savjeta Evrope dolazi u BiH i bilo bi dobro da bude nekih rezultata, mada podsjećam da se radi o obavezama koje je BiH trebalo da ispuni još prije dvije godine", rekla je Henesijeva.

Ako je suditi prema nekoliko zadnjih sastanaka lidera šestroke, postoji razlog za optimizam. Naime, na sastanku prije mjesec dana u Banjaluci lideri su dogovorili rješenje pitanja vojne imovine, koja je uslov koji već nekoliko godina stoji na stolu, a o kojem nije bilo moguće postići dogovor.

Lideri su se dogovorili da perspektivna vojna imovina, odnosno lokacije važne za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, bude uknjižena na državu, a da ostale lokacije budu vraćene entitetima.

Na sastanku u Sarajevu, krajem decembra, lideri su dogovorili formiranje Savjeta ministara BiH, te su usaglasili tekstove zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, što su sve bila pitanja za koja duže vrijeme nije bilo moguće postići bilo kakav dogovor, a koja su važna za kandidaturu BiH u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije