BiH

Milorad Dodik u Moskvi: Rusija snažno za Dejton i poziciju RS

Milorad Dodik u Moskvi: Rusija snažno za Dejton i poziciju RS
Milorad Dodik u Moskvi: Rusija snažno za Dejton i poziciju RS

MOSKVA - Rusija ostaje snažno na poziciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i daje punu podršku Republici Srpskoj onako kako je ona locirana u tom sporazumu.

Ovo je, između ostalog, nakon sastanka sa Sergejom Lavrovim, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije, rekao Milorad Dodik, predsjednik RS, naglašavajući da Rusija daje podršku i očuvanju tog sporazuma.

Sastanku Lavrova i Dodika, koji je u petak održan u Moskvi, prisustvovao je i Vladimir Titov, zamjenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije.

"Sve to omogućava da sa sigurnošću možemo utvrditi da je Republika Srpska u Rusiji primljena sa značajnom pažnjom. Ona je posvećena interesima i problemima RS na najvišem nivou, kao i na diplomatskom i privrednom planu", rekao je Dodik dodajući da je razgovarano i o nizu otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja, kao i o političkoj situaciji RS te nizu projekata kao što je saradnja sa "Gazpromom".

Osim sa Lavrovim i Titovim, Dodik se u petak u Moskvi sastao i sa Aleksejom Milerom, predsjednikom Upravnog odbora "Gazproma", a dogovoreno je da u narednih nekoliko sedmica bude sačinjen prijedlog ugovora koji će formalizovati odnos Ruske Federacije i RS u vezi sa gasovodom "Južni tok".

Dodik je pojasnio da će prijedlog ugovora sačiniti pravnici iz RS i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije i da će time biti stvoreni formalni uslovi da se dođe do formiranja zajedničke firme između "Gazproma" i "Gas RS", koji treba da se desi odmah nakon toga, a najkasnije u maju ili junu.

"Kada se formira ta nova firma, onda će RS imati priliku da sa 'Gazpromovom' firmom koja vrši prodaju gasa napravi ugovor o distribuciji gasa i obezbjeđenju količina gasa za RS", rekao je Dodik.

On je istakao da nema sumnje da će se graditi krak gasovoda u RS, koji će ići iz Srbije i ući u RS na novom ulazu oko Bijeljine, na lokaciji koja će biti utvrđena, a zatim dalje prema Banjaluci do Novog Grada.

Bitno je i rješavanje problema kraka gasovoda koji će ići od Batajnice, kod Beograda, do ulaska u RS, te da je dogovoreno da će to pitanje rješavati "Srbijagas", "Gas RS" i "Gazprom".

"Ranije na sastancima dvije vlade, a i u okviru Savjeta za sprovođenje specijalnih veza, utvrđen je politički stav i data podrška ovakvom rješenju. Sve to skupa govori da se ovom projektu prilazi veoma ozbiljno i da u tom pogledu neće biti zastoja", dodao je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da se u martu očekuje dolazak operativaca iz "Gazproma", koji će u Banjaluci raditi na preciziranju detalja ugovora, a da je Miler potvrdio da će doći u Banjaluku kada bude potpisivan komercijalni ugovor o garancijama za gas za Republiku Srpsku.

"Imati gas kao energetski resurs predstavlja stabilnu i sigurnu energetsku budućnost. Sa druge strane, gas je ekološki čist, ne zagađuje životnu sredinu i omogućava prebacivanje privrede i stanovništva na korištenje gasa", naveo je Dodik, dodajući da je tokom sastanka potvrđeno opredjeljenje ruske strane da se grade dvije termoelektrane na gas u RS.

Tokom sastanka sa predstavnicima "Gazproma" bilo je riječi i o toplanama u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Brčkom, koje će se naći na pomenutoj trasi, kako bi bile obezbijeđene dodatne količine gasa i kako bi bilo riješeno pitanje snabdijevanja ovih zajednica.

"Bilo je riječi i o mogućoj rekonstrukciji termoelektrane Ugljevik 1, koja ima zastarjelu tehnologiju, o čemu se mora voditi računa", rekao je Dodik dodajući da je dogovoreno da se, kada dođe vrijeme, ta elektrana prebaci na gas, što će obezbijediti održavanje radnih mjesta i energetsku stabilnost ne samo Ugljevika, nego i cijele RS.

On je zaključio da RS čeka ne samo izgradnja gasovoda, nego i sekundarne mreže za grijanje gradova, industrijskih kapaciteta, napominjući da će u Banjaluci u narednih mjesec dana početi i operativne aktivnosti na izgradnji mreže distribucije za gas, što bi trebalo da bude završeno kada gas dođe do RS.

"Oni koji dobro misle RS moraju danas da budu zadovoljni, jer je RS, uz veliko razumijevanje ruskih partnera, osigurala nešto što će u budućnosti sigurno obezbijediti energetsku stabilnost i nova radna mjesta", rekao je Dodik.

Predsjednik RS bi tokom dvodnevne posjete Ruskoj Federaciji trebalo da se sastane i sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft" i sa delegacijom poslanika ruske Dume, koju će predvoditi lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski.

U Centru za strateške studije RS kažu da podrška jedne tako velike zemlje kao što je Rusija mnogo znači RS, koja ništa manje nije ugrožena nego prije 20 godina.

"Ukoliko Rusija stane iza RS, ona će biti očuvana, jer 2013. godine Rusija nije ista kao prije 20 godina. U RS treba podržati one koji su nepokolebljivi kada su u pitanju nadležnosti RS", kazao je Predrag Nikolić, direktor Centra za strateške studije RS, dodajući da saradnja sa Rusijom po pitanju energetike učvršćuje njenu poziciju i daje joj dodatnu ekonomsku i energetsku stabilnost.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, ističe da je Rusija taj stav ponavljala od nastanka Dejtona do danas, s tom razlikom da danas njene izjave imaju veću težinu.

"Rusija 2013. je mnogo jača nego Rusija 1995. ili čak 2000, i zato je možda to malo vidljivije sada i tome se pridaje veća pažnja", smatra Šolaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije