BiH

Izetbegović i Erdogan izrazili zabrinutost stanjem u dijelovima islamskog svijeta

Izetbegović i Erdogan izrazili zabrinutost stanjem u dijelovima islamskog svijeta
Izetbegović i Erdogan izrazili zabrinutost stanjem u dijelovima islamskog svijeta

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se s predsjednikom Republike Turske Redžepom Taipom Erdoganom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom susreta, u srdačnom razgovoru, razmatrani su bilateralni odnosi BiH i Turske. Sagovornici su se složili da su odnosi dviju zemalja na najvišem nivou, izrazivši obostranu želju da se postignuti nivo održava, a saradnja produbljuje na svim poljima.

Predsjedavajući PBiH Izetbegović i predsjednik Erdogan su, uoči samita Organizacije islamske saradnje, podijelili i zabrinutost stanjem u dijelovima islamskog svijeta. Konstatovano je da se muslimanski svijet suočava sa ozbiljnim izazovima, od kojih su najistaknutiji terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi.

Zajednički stav je da su jedinstvo i solidarnost među muslimanskim zemljama neophodni za rješavanje ovih izazova. U tom smislu, sagovornici su izrazili nadu da će oni biti rješavani koordinisanim djelovanjem ujedinjenog islamskog umeta i očekivanje da će sutrašnji samit biti korak upravo u tom pravcu, kao samit ujedinjavanja i jedinstva.

Teme razgovora bile su i pogoršana sigurnosna situacija na Bliskom Istoku, složena situacija u Siriji, kao i aktuelni odnosi Turske sa EU, u kontekstu izbjegličke krize i milionskih migracija. Predsjedavajući Izetbegović izrazio je najiskrenije saučešće povodom učestalih gubitaka života građana Turske u terorističkim napadima, i solidarnost s građanima Turske.

Izraženo je zajedničko opredjeljenje dviju država za odlučnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te potvrđena spremnost za nastavak najtješnje sigurnosne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije