BiH

"Glasanjem o Siriji prekršen Ustav BiH"

"Glasanjem o Siriji prekršen Ustav BiH"
"Glasanjem o Siriji prekršen Ustav BiH"

BANJALUKA, SARAJEVO - Predstavnici političkih partija iz Republike Srpske osudili su potez iz Kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije u vezi s glasanjem BiH u Generalnoj skupštini UN-a i davanjem podrške rezoluciji o Siriji bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH.

Oni smatraju da je ovim potezom prekršen Ustav BiH, te da su zaobiđeni predstavnici RS u BiH.

Podsjećamo da je predstavnik BiH tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji, koju je predložila Saudijska Arabija i kojom se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine Bašara al Asada, sirijskog predsjednika. Predstavnik BiH je to uradio po instrukciji iz Kabineta Zlatka Lagumdžije, ministra inostranih poslova BiH, na osnovu sugestije Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Rezolucijom, koja je usvojena sa 133 glasa "za", 12 "protiv" i 31 uzdržanim, vlasti Sirije se osuđuju zbog upotrebe teškog naoružanja.

U SDS-u su danas upozorili na protivustavno djelovanje Predsjedništva BiH i MIP-a BiH i zatražili hitnu reakciju predstavnika RS u Sarajevu.

"Pošto je predstavnik BiH u UN glasao za rezoluciju, iako nije postojala saglasnost srpskog člana Predsjedništva, radi se o protivustavnoj uzurpaciji nadležnosti od strane MIP-a, uz saglasnost dva člana Predsjedništva iz FBiH", saopšteno je iz SDS-a.

U saopštenju se ističe da je ovako uvedena praksa smišljeno rušenje Ustava BiH i zaobilaženje predstavnika RS u Predsjedništvu BiH i MIP-u BiH. SDS očekuje od Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz RS, da zatraži hitnu sjednicu na kojoj bi se Predsjedništvo BiH izjasnilo o nastaloj situaciji i sankcionisalo odgovorne.

Radmanović je rekao da bi, ako je Lagumdžija dao nelegalnu instrukciju predstavniku BiH da u Generalnoj skupštini UN glasa za rezoluciju o Siriji, onda morao da podnese ostavku.

"Takva instrukcija se smjela izdati samo ako su tri člana Predsjedništva BiH dogovorila stav. Postavlja se pitanje koje nije čisto politički stav: Kako se odgovara kada neko prekrši Ustav? Smatram da je ostavka prvi potez", rekao je Radmanović.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u bh. parlamentu, smatra da federalni političari, u koje spadaju Izetbegović i Lagumdžija, pokušavaju na ovaj način da "zabadaju prst u oko RS", te da je očigledno da se Izetbegović poslužio intrigama da kaže da je o tome postignuta saglasnost u Predsjedništvu BiH, što ga je demantovao Radmanović.

"Na ovaj način samo više urušavaju BiH", smatra Markovićeva.

Petar Kunić, poslanik DNS-a u parlamentu BiH, kaže da ovo nije prvi put da je prisutan drastičan vid kršenja Ustava BiH.

"Ovdje je zaobiđen jedan član Predsjedništva, član jednog entiteta, iako je sistem odlučivanja baziran na entitetskoj strukturi i ključne odluke donose entitetske strukture, kako u zajedničkim, tako i u institucijama entiteta", rekao je Kunić i dodao da je u ovom slučaju konsultovan predsjedavajući, što nije dovoljno, jer se time direktno krši Ustav.

"U nekim sređenim demokratskim državama ministar spoljnih poslova morao snositi određene konsekvence", rekao je Kunić.

Kada su u pitanju stavovi političkih partija u FBiH, svi se slažu u jednom da je za rezoluciju trebalo glasati, međutim kada je u pitanju način na koji je ona izglasana, stavovi se razilaze.

Mira Ljubijankić, potpredsjednik SDP-a, istakla je da je bolja deklaracija od rata, te se pita zar je važno u momentu kada treba zaustaviti katastrofu da li je instrukciju dao MIP ili Predsjedništvo BiH.

Sa druge strane, Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA, kazao je da je Lagumdžija odavno trebalo da podnese ostavku, jer je očigledno da državu vodi u propast, ali da to nije zbog rezolucije.

"Očigledno da se preko leđa BiH prelamaju interesi velikih sila, SAD i Rusije. Kada je u pitanju rezolucija o Siriji, Predsjedništvo BiH moralo je iznijeti kakav-takav stav", rekao je Mehmedović.

Veso Vegar, v.d. generalnog sekretara HDZ 1990, rekao je da Predsjedništvo BiH mora jednoglasno utvrditi prioritete vanjske politike.

Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora SBB BiH, kazao je da u odnosu na međunarodnu poziciju BiH postoji odgovornost političkih struktura i vlasti BiH da aktivno učestvuju pri institucijama međunarodne zajednice, te da budu u fokusu onoga što je opredjeljenje BiH.

"Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a i davanje podrške rezoluciji bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH vrlo je ozbiljna situacija, jer ako se tako nastavi, BiH i njena spoljna politika postaju besmislene", smatra Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose. Dodaje da se radi o nekoj vrsti "mini-državnog udara", te da je bilo dovoljno vremena da se sprovedu sve potrebne procedure i da Predsjedništvo BiH donese usaglašenu spoljnopolitičku odluku.

Šolaja je istakao da vlasti RS moraju snažnije reagovati na ovakve situacije, s obzirom na to da se to često ponavlja, a posebno je bilo izraženo dok je Haris Silajdžić iz Stranke za BiH bio član Predsjedništva BiH, a njegov stranački kolega Sven Alkalaj ministar vanjskih poslova BiH.

Iran: Sirijska vatra će spaliti Izrael

Iran je upozorio na opasnost strane intervencije u Siriji, navodeći da bi ona mogla da "proguta" Izrael.

Ali Laridžani, predsjednik iranskog parlamenta, optužio je SAD i pojedine zemlje u regionu, koje nije imenovao, da pružaju vojnu podršku pobunjenicima kako bi svrgli Bašara al Asada, sirijskog predsjednika, ključnog arapskog saveznika Irana.

"Vatra koja je zapaljena u Siriji odnijeće sa sobom Izrael. Šta zaista dozvoljava tim zemljama da se miješaju u unutrašnje stvari Sirije", kazao je Laridžani.

Istovremeno su nastavljene jake borbe u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu, dok su sve veća strahovanja da će Vlada u narednim danima pokrenuti potpuni napad.

Abdel Džabar Okaida, jedan od vojnih lidera pobunjeničke Slobodne sirijske armije, rekao je da je oblast u Alepu Salh al Din izložena najtežem bombardovanju od početka bitke 20. jula. Vladine snage su, prema pojedinim izvještajima, pri gađanju pobunjeničkih položaja koristile artiljeriju, avione i helikoptere. Izvori iz sirijske vojske rekli su da su u Damasku pobunjenici izbačeni iz posljednjeg uporišta u naselju Tadamon. Pobunjenici navode da su se povukli i da će primjenjivati taktiku "udari i bježi" na važnije ličnosti iz režima.

Još nema podataka o sudbini iranskih hodočasnika otetih u subotu u Damasku, ali su sirijske vlasti saopštile da "rade na rješavanju te situacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije