BiH

Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid
Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid

NOVI GRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da se u Srebrenici nije dogodio genocid, nego zločin, te da Republika Srpska odbija bilo kakvo prihvatanje kvalifikacije genocida samo zato što Bošnjaci smatraju da to svi treba da prihvate.

"Genocid se nije dogodio u Srebrenici, a to što neko misli da sve druge treba da natjera da misle kako oni misle je druga stvar", rekao je Dodik, komentarišuću usvajanje federalnog zakona koji predviđa zakonsku kaznu za negiranje genocida u Srebrenici.

Dodik je izjavio u Novom Gradu da je apsurdna priča Bošnjaka o zaštiti Srebrenice, jer se ova opština nalazi u Republici Srpskoj, a ne u Federaciji BiH.

"Nije se desio genocid - desio se zločin. Za taj zločin treba da odgovaraju oni koji su ga počinili i oni već odgovaraju", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je naglasio da niko u Srpskoj nema obavezu da prihvati da je riječ o genocidu samo zato što Bošnjaci smatraju da svi to treba da prihvate i zato što su neki u Evropi i okruženju to prihvatili sistemom manjeg otpora.

"Istorijske činjenice i činjenice na terenu ne govore tako. To što je /bivši predsjednik Republike Srpske/ Dragan Čavić potpisao sramno izvještaj o stradanju više od 8.000 Bošnjaka je nešto što ne može da bude osnova za tvrdnju o genocidu", rekao je Dodik.

On je naveo da je na mnogim prostorima stradalo puno više ljudi, navodeći primjer Broda na Drini, udaljenog 15-ak kilometara nizvodno od Višegrada, gdje su u dva dana ustaške jedinice, u čijem su sastavu bili muslimani, ubile 6.000 Srba, što govori na koji način se ovdje pokušava selektivno prikazati istorija.

"Mi ne sporimo da je u Srebrenici bio zločin i da je bio nepotreban. Ja izražavam žaljenje i saučešće zbog stradalih, ali niko nas ne može natjerati da prihvatimo kvalifikacije koje se nameću iz Sarajeva", poručio je Dodik.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je usvojen Prijedlog dopune Krivičnog zakona FBiH kojim se uvodi zatvorska kazna za negiranje genocida u Srebrenici i svih pravosnažno presuđenih ratnih zločina u BiH.

Ne postoji Savez za promjene

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je danas Srni da ne postoji Savez za promjene.

"Promjene se možda mogu tretirati da se prebaci politika sa fokusa Republike Srpske na BiH ili da se uvedu bosanski ili probosanski jezik ili ne znam koje stvari", rekao je Dodik danas u Novom Gradu.

On je istakao da, ukoliko se obrati pažnja na formalne stvari, onda se mora primijetiti da formalno ne postoji nijedna lista sa nazivom Savez za promjene.

"Ako postoji zajednički dogovor, onda postoji između SDS-a i SNS-a i tako se lista i zove. I tu ima nekih problema, ali to su njihovi odnosi", rekao je Dodik.

On je naveo da je riječ o naopako sklopljenoj skupini koja ne može ništa da ostvari i koja se raspala prije nego što je zaživjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije