BiH

Dodik: Odnos Beograda prema Banjaluci je odličan

Dodik: Odnos Beograda prema Banjaluci je odličan
Dodik: Odnos Beograda prema Banjaluci je odličan

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odnos vlasti u Beogradu prema Republici Srpskoj odličan i da je dobra saradnja Srbije i Srpske vidljiva na svim nivoima.

"Redovno se održavaju sjednice dvije vlade, imamo niz bilateralnih susreta, a radimo i na pojedinačnim projektima", rekao je Dodik.

On je negirao da je u svojim izjavama pominjao nekakve pritiske NJemačke na Srbiju u vezi sa njenim odnosom prema Republici Srpskoj, navodeći da je na novinarsko pitanje koje je bilo tako formulisano rekao da je uvjeren da "Srbija neće izdati Srpsku".

"Sve ostalo su čiste spekulacije. Moje riječi bile su potpuno čiste, bez ijedne mrlje, nisam uopšte pominjao NJemačku", rekao je za list "Danas" Dodik, dodajući da su takvi navodi "opšta mjesta i da ne želi da se bavi spekulacijama".

On je naveo da se stalno recikliraju priče da je odnos Beograda i Srpske bio srdačniji u vrijeme predsjedničkog mandata Borisa Tadića, napominjući da "oni koji to čine nemaju nikakvu novu ideju već se bave nivelisanjem ko je srdačniji, što je neutemeljeno".

"Mi uvažavamo demokratski izabranu vlast u Srbiji u istoj mjeri kao što je to bio slučaj sa prethodnom vlašću, koju je predvodila Demokratska stranka /DS/, a imali smo i odlične odnose sa Vojislavom Koštunicom za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata", istakao je Dodik.

On je rekao da Srpska nema namjeru da na bilo koji način dovodi u pitanje demokratsku volju naroda Srbije i da apsolutno podržava politiku Beograda, što podrazumijeva i podršku zvaničnoj politici Srbije u vezi sa pitanjima regionalne saradnje.

Komentarišući izjave pojedinih poslanika njemačkog parlamenta i Evropskog parlamenta da bi on trebalo da odigra konstruktivniju ulogu u uspostavljanju bolje saradnje u BiH, Dodik je rekao da bi veoma rado to učinio kada bi mogao da pomogne uspostavljanju bolje atmosfere u BiH.

"Ne mogu ja da, recimo, igram, pjevam, plešem i slično jer to ne bi nimalo pomoglo. Problem se ne odnosi na mene, već leži u Federaciji BiH", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je dodao da je Srpska ta koja bi trebalo da bude nezadovoljna, jer je preduzela sve pozitivne korake, dok u Federaciji BiH ne mogu da se dogovore o provođenju odluke "Sejdić-Finci“, kao ni o uspostavljanju mehanizma koordinacije za pregovore sa EU.

"Mi u Republici Srpskoj brinemo o našem Ustavu i našoj poziciji, a znamo da to nekima ne odgovora. Dakle, naše pozicije zavise isključivo od Ustava Srpske i Dejtonskog sporazuma, pa djelujemo u skladu s takvim načelima", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije