BiH

Budžet BiH ove ili naredne sedmice

Budžet BiH ove ili naredne sedmice
Budžet BiH ove ili naredne sedmice

SARAJEVO - Budžet Bosne i Hercegovine za 2012. godinu trebalo bi da bude usvojen ove ili naredne sedmice, kazao je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH.

"Mnogo pametnije je planirati štedljiviji budžet, što u vrijeme krize rade mnoge države. Nažalost, mi se utrkujemo ko će više povećati budžet kao da će to sve probleme riješiti", kazao je Radmanović nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH i istakao da smatra da je sazrelo vrijeme da se budžet usvoji.

Radmanović je kazao da na sjednici nije bilo rasprave o eventualnom povlačenju ambasadora BiH iz Srbije kao ni podršci BiH Vuku Jeremiću, srbijanskom šefu diplomatije, za mjesto generalnog tajnika UN-a.

"U oba pitanja nema postignutog konsenzusa i o tome nismo razgovarali", kazao je Radmanović, istakavši da su izjave članova Predsjedništa BiH o povlačenju ambasadora iz Srbije ako srbijanska vlada rehabilituje Dražu Mihajlovića "privatne" izjave ili čak izjave koje su izvučene iz konteksta.

Na sjednici Predsjedništvo BiH je od Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH tražilo detaljnu analizu procesa reforme OS BiH i pregled trenutnog stanja u OS BiH, kao i izvještaj o procesu uništavnja viškova naoružanja i municije.

Radmanović je najavio da bi pitanje vojne imovine trebalo da bude riješeno u narednih 60 dana.

"Neki u BiH su shvatili da se to pitanje može riješiti. Očekujem da za 60 dana bude donesena ključna odluka, a to je da sve ono što ne koriste OS preuzmu lokalne zajednice, entiteti, kantoni ili opštine", kazao je Radmanović.

Na sjednici je zaključeno da će Predsjedništvo biti uključeno u pripremu BiH za ulazak Hrvatske u EU, što će donijeti BiH negativne, ali i pozitivne posljedice.

Upitan za odlazak OHR-a iz BiH, Radmanović je kazao da je OHR trebalo davno da ode.

"Njima se ovdje sviđa. OHR sada smeta na putu BiH ka EU", kazao je Radmanović.

Na samitu NATO-a u Čikagu šef delegacije iz BiH biće Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji će na marginama samita organizovati sastanak šefova država Jadransko-jonske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije