BiH

BiH pripada 15 odsto luksuznog stana u Njujorku

BiH pripada 15 odsto luksuznog stana u Njujorku
BiH pripada 15 odsto luksuznog stana u Njujorku

BANJALUKA - BiH pripada 15 odsto luksuznog stana u Njujorku, koji je bivša Jugoslavija kupila 1975. godine, a čiju su vrijednost američki mediji procijenili na oko 20 miliona dolara.

Potvrđeno je to u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, odakle navode da su zemlje sukcesionari, odnosno BiH, Srbija, Makedonija, Hrvatska i Slovenija, saglasne da se procijeni tačna vrijednost tog objekta, a nakon toga stan proda i da svaka zemlja dobije svoj dio novca.

Dvoetažna rezidencija, smještena na broju 713 u Park Aveniji, u srcu Njujorka, ovih dana je u fokusu medija u regionu prvenstveno zbog svoje vrijednosti, jer ima čak šest spavaćih soba, četiri kupaonice i dva manja kupatila, a svojevremeno su je koristili jugoslovenski izaslanici u SAD.

Zasad ne znamo kolika je vrijednost te imovine, kazao je Hadžikapetanović

"Sastanak mješovitog komiteta, odnosno predstavnika BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije, biće održan u utorak iduće sedmice u Sarajevu, a među temama će se svakako naći i potrebne radnje u vezi s prodajom tog rezidencijalnog stana u Njujorku", kazali su u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Adnan Hadžikapetanović, ovlašteni predstavnik BiH za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, ističe da su predstavnici zemalja nastalih raspadom Jugoslavije na posljednjem sastanku dogovorili da se sačeka da od potencijalnih posredničkih agencija za prodaju imovine stignu ponude o realnoj vrijednosti stana u Njujorku.

"Zasad ne znamo kolika je vrijednost te imovine. Podatke o vrijednosti ćemo imati poslije sastanka u Sarajevu. Sukcesori bivše SFRJ dogovorili su da se taj stan u Njujorku proda, jer nijedna od zemalja nije zainteresirana za tu imovinu. Kada bude prodata, BiH će imati svojih 15 odsto", precizirao je Hadžikapetanović.

Inače, na fotografijama koje su sačinjene u tom stambenom objektu vidi se da se stan gotovo "raspao". Farba sa stropova opada, srebrno posuđe poprimilo je crnu boju, a propao je i skupocjeni namještaj. U kuhinji se nalazi stara mikrovalna pećnica veličine klima-uređaja, a u ostavi još stoji džem od trešanja.

Sastanak mješovitog komiteta, odnosno predstavnika BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije, biće održan u utorak iduće sedmice u Sarajevu, kazali su u Ministarstvu spoljnih poslova BiH

Taj apartman je posljednji koristio Darko Silović, ambasador pri UN-u koji je predstavljao Jugoslaviju. Od 1992. godine stan je napušten, tako da već 19 godina prašina pokriva skupocjeno srebro i kristal.

Navodno je na ovaj apartman "oko bacio" poznati holivudski glumac Džek Nikolson, koji je zainteresovan za njegovu kupovinu, a interesovanje je pokazao i prvi komšija Majka Volasa, nekada slavnog voditelja američke TV emisije "60 minuta", što pokazuje da ipak ne treba potcijeniti vrijednost ovog stambenog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije