Banja Luka

Strancu "Yes" i "No" i spuste slušalicu

Strancu "Yes" i  "No" i spuste slušalicu
Strancu "Yes" i "No" i spuste slušalicu

BANJALUKA - Dispečeri na autobuskoj i željezničkoj stanici, te u taksi udruženjima, kao i zaposleni u ugostiteljskim objektima, ne znaju ili jako malo poznaju engleski jezik, tako da strani turisti koji "zalutaju" u grad na Vrbasu teško mogu da se snađu.

U anketi koju smo sproveli tako što smo zvali razne službe i na engleskom jeziku tražili informacije o tome gdje i u koje vrijeme možemo da otputujemo, gdje da jedemo i prespavamo, došli smo do poražavajućih saznanja.

Naime, većina naših sagovornika na bilo koje pitanje odgovarala je samo sa "Yes" ili "No", te nakon ponovljenog pitanja samo brzo spuštala slušalicu.

Na ponovljeno pitanje koje je vrijeme polaska autobusa koji iz Banjaluke idu za Sarajevo, na autobuskoj stanici odgovorili su na srpskom: "U pet, u šest..." Kada smo ponovili da razumijemo samo engleski, dispečer je prekinuo vezu.

Dispečer na željezničkoj stanici nam je nakon nekoliko izgovorenih riječi na najpoznatijem svjetskom jeziku, takođe, spustio slušalicu.

"Nažalost, mislim da naš narod ima slabo poznavanje stranih jezika, kako naši zaposleni, tako i u drugim firmama i javnim preduzećima", izjavila je Nada Savić, portparol "Željeznica RS".

Turista koji poželi da proba tradicionalni banjalučki ćevap, a pritom i da se odveze taksijem do neke od roštiljnica, mogao bi da ima dosta problema prilikom ispunjavanja te želje.

Naime, dispečerka firme "Patrol Taxi" na slabom engleskom jeziku dala nam je informacije o cijeni vožnje za relaciju za koju smo pitali, dok je službenica u "Bel Taxiju" na svako naše pitanje odgovarala samo sa "Yes".

Predsjednik Udruženja taksista Banjaluka Dragan Purišić rekao je da poznavanje jezika nije presudno prilikom zapošljavanja i poslovanja.

Sa druge strane, Ostoja Barašin, predsjednik Turističke organizacije Banjaluka, smatra da je ova anketa koju smo uradili jako korisna jer bi trebalo da utiče na to da se situacija popravi.

"Moja sugestija je da pomenuti subjekti u narednom periodu nađu rješenje, jer uzmimo za primjer da samo u ovoj godini imamo dva svjetska prvenstva, u raftingu i padobranstvu, tako da će im se turisti sigurno obraćati za informacije", rekao je Barašin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije