Banja Luka

Proglašena vanredna situacija u Banjaluci

Proglašena vanredna situacija u Banjaluci
Proglašena vanredna situacija u Banjaluci

BANJALUKA - Na područja grada Banjaluka danas je proglašena vanredna situacija zbog velikih padavina i posljedica koje su proizvele, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Gavranović je rekao da su vodostaji rijeka Vrbas i Vrbanja u porastu i da postoji opasnost da bude provaljen nasip u naselju Česma ako bude naglo rastao vodostaj Vrbasa.

Gavranović je naveo da nema ugroženih lica i nema rušenja objekata usljed klizišta. 

Vanrednu situaciju proglasio je gradski Štab za vanredne situacije.

 Na području Banjaluke, poplavljeno je više stambenih i poslovnih objekata, na kojima je pričinjena značajna materijalna šteta.

''Juče i protekle noći najteže stanje je bilo u naselju Potok u Obilićevu, gdje je uništena većina infrastrukture i jedan broj kuća je pod vodom. Ta voda se dalje spustila u druge dijelove Obilićeva, gdje je jedan broj objekata ugrožen.  Problema sa bujičnjacima i kanalizacijom bilo je i na Laušu, Petrićevcu, Starčevici, Debeljacima ali i drugim dijelovima grada - kazao je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Velike štete voda je napravila i na Olimpijskom bazenu, kao i na poslovnim objektima u nekadašnjem „Incelu“.

''Vatrogasna jedinica raspolaže sa 18 prenosivih pumpi za ispumpavanje vode. Građani moraju da znaju da su prioritet poplavljene stambene jedinice, zatim poslovni te pomoćni prostori'', naglasio je Gavranović.

Uključena većina trafostanica

Direktor "Elektro-Krajine" Banjaluka Seka Kuzmanović rekla je Srni da je uključena većina od 37 trafostanica na području grada koje su bile isključene  jer je voda ušla u zgrade, kuće, podrume i u trafostanice.

"Od sinoć je 37 trafostanica na području grada bilo  isključeno. Riječ o područjima Banjalučko polje, te naseljima Obilićevo i Starčevica", navela je Kuzmanovićeva.

Prema njenim riječima, ekipe su od jutros na terenu i posljednja informacija u 11.00 časova je da je pušteno pod napon sve što se moglo pustiti.

"Ostali su samo dijelovi ulica Krfska, Kalemegdanska, Braće Potkonjaka, Stevana Bulajića i Srđe Zlopogleđe. Imamo i još neke svoje trafostanice koje su pod vodom i koje ne možemo uključiti, ali ima i još dijelova grada i kuća gdje je voda u podrumu", navela je Kuzmanovićeva.

S obzirom na podzemne priključke, dodala je ona, ne smiju se vršiti uključenja dok se voda ne ispumpa ili ne povuče.

Kuzmanovićeva je napomenula da se situacija mijenja iz časa u čas, ali da ekipe neće napuštati teren dok sve trafostanice ne budu uključene.

FOTO KONTAKT RADIO

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije