Privreda

Izvoz ne posustaje

SARAJEVO - BiH je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2,7 milijardi KM, što je za 30,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Istovremeno, uvoz je iznosio oko pet milijardi KM, što je za 3,3 posto više nego u istom periodu 2009. godine. Najveći izvoz ostvarila je prerađivačka industrija sa 2,4 milijarde KM, a tome je najviše doprinijela industrija baznih metala sa 546 miliona KM. Istovremeno najviše smo uvozili proizvode prerađivačke industrije u vrijednosti 4,1 milijardu KM, od čega najviše otpada na uvoz prehrambenih proizvoda i pića - 667 miliona KM.

U prvih pet mjeseci vodeća izvozna destinacija ostala je Njemačka u koju je plasman iznosio 427 miliona KM, dok smo najviše uvozili iz Hrvatske u vrijednosti 726 miliona KM.

"Ako posmatramo robnu razmjenu s našim glavnim trgovinskim partnerima, možemo uočiti da je došlo do rasta izvoza u Sloveniju za 39,5 posto, Njemačku 35,5, Italiju 32,5, te Srbiju 29,6 posto, dok je do pada došlo kod izvoza u Hrvatsku od dva procenta', kazala je Popovićeva.

Trgovinski deficit u prvih pet mjeseci ove godine manji je za 17,1 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 54,1 odsto.

"Najveći spoljnotrgovinski deficit od oko 516 miliona KM zabilježen je kod nafte i naftnih derivata i cestovnih vozila - 204 miliona KM. Najveći suficit bio je u oblasti pokućstva i dijelova u vrijednosti od 202 miliona KM, što je za 48,8 posto više nego u istom periodu lani", kazala je Slavka Popović, zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH.

Industrijska proizvodnja povećana je u prvih pet mjeseci ove godine za 2,6 posto u odnosu na isti period lani.

"Pad je zbilježen u oblasti vađenja ruda i kamena od 4,7 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen rast od 2,1 posto. Istovremeno povećana je proizvodnja električne energije, gasa i vode za 7,5 posto", saopštila je Popovićeva.

Pozitivni pomaci uočeni su i na tržišu rada BiH s obzirom na to da je došlo do blagog smanjenja nezaposlenosti i rasta broja zaposlenih. U aprilu ove godine u BiH je bilo ukupno 699.398 zaposlenih, što je za 0,1 posto više u odnosu na mart. Broj nezaposlenih iznosio je 515.966 i manji je za 0,6 odsto u odnosu na mart, dok je stopa registrovane nezaposlenosti iznosila 42,5 posto. Prosječna isplaćena neto plata bila je 799 KM, što je pad za 0,3 posto u odnosu na zaradu iz istog mjeseca prethodne godine.

Skuplji lijekovi

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u maju nisu promijenjene u odnosu na april ove godine.

Sniženje cijena registrovano je kod hrane za 0,5 posto, a uzrokovano je pojeftinjenjem povrća za 4,4 posto i masti i ulja za jedan posto. Istovremeno, poskupjele su usluge prevoza za 1,4 posto i zdravstva za 0,5 posto.

"Porast cijena prevoza rezultat je poskupljenja goriva i maziva za 2,6 posto, dok su usluge prevoza skuplje za 0,2 posto zbog viših cijena cestovnog prevoza. U oblasti zdravstva evidentirano je poskupljenje lijekova za 0,9 posto", kazala je Slavka Popović, zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH, istakavši da je godišnja inflacija 2,6 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije